Japonské akcie v pondělí rostly, dolar na novém minimu vůči euru

01.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. října (ČTK) - Japonské akcie zahájily nový týden růstem. Velké společnosti v čele se Sony podpořila zpráva japonské centrální banky o náladě v podnikatelském sektoru. Zisky trhu však snížila strojírenská firma IHI, která zhoršila výhled hospodaření na letošní rok. V závěru obchodování index Nikkei stoupl o 60,27 bodu, tedy 0,4 procenta, na 16.845,96 bodu.

Japonská centrální banka dnes ve své zprávě uvedla, že velké zpracovatelské společnosti zůstávají ve svém výhledu navzdory krizi na úvěrových trzích optimistické. Index důvěry pro velké zpracovatelské společnosti v září činil 23 bodů, a zůstal tak na stejné úrovni jako v červnu. Ekonomové očekávali, že index naopak klesne. Hodnota indexu vzniká odečtením podílu firem, které považují podmínky v ekonomice za nepříznivé, od podílu těch, které je označují za dobré.

Dolar dnes v Asii navázal na propad z minulého týdne a vůči euru i koši hlavních měn prolomil nové rekordní minimum. Důvodem byly údaje o inflaci, které podpořily očekávání, že centrální banka USA (Fed) by mohla opět snížit úrokové sazby. Obchodníci nyní očekávají na další statistické údaje z USA. Ty naznačí, v jakém stavu ekonomika je. Část analytiků však upozorňuje, že dolar zřejmě zůstane slabý až do konce týdne, kdy bude zveřejněna zpráva o vývoji nezaměstnanosti. Údaje o nezaměstnanosti mají velký vliv při rozhodování Fedu o úrocích.

V závěru obchodování euro k dolaru vzrostlo na 1,4263 USD z pátečních newyorských 1,4255 USD, během dne se vyšplhalo až na rekordních 1,4280 USD. Vůči jenu dolar posílil o 0,1 procenta na 114,95 JPY. Euro k jenu stouplo na 163,96 JPY z předchozích 163,78 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK