Koruna byla na novém rekordu k dolaru 19,31 Kč/USD

01.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Koruna dnes ráno posílila na 19,31 Kč za dolar, a dostala se tak na nové maximum k americké měně. Po 9:30 se obchodovala za 19,34 Kč/USD. Za posílením koruny stojí oslabení dolaru vůči euru na světových trzích na nové minimum 1,428 USD/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Vůči euru stojí koruna kolem 27,53 Kč/EUR.

Další vývoj kurzu dolaru závisí podle hlavního analytika Patria Finance Davida Marka na odpoledním zveřejnění indexu nákupních manažerů v americkém průmyslu za září. Špatné číslo by dolar poslalo ještě níže, Marek ale očekává spíše pozitivní data a dolar nad historickým minimem.

Společnost Citco Finanční trhy, která se zabývá obchodem s devizami, očekává v dalších týdnech možnost dalšího poklesu dolaru. "Předpokládáme, že případný další pokles americké měny by se mohl zastavit na hranici 1,4500 USD/EUR, což by při současných hodnotách kurzu koruny vůči euru znamenalo úroveň kolem 19,00 Kč/USD," uvedla firma. Na této úrovni se prý pravděpodobně na trhu objeví obavy ze zásahu Evropské centrální banky, které by mohl začít vadit příliš vysoký kurz eura vůči dolaru.

Slabý dolar je pro českou ekonomiku spíše přínosem. Padající americká měna pomáhá snižovat ceny benzinu a zemního plynu. Lidé také potřebují méně peněz na koupi počítačů, notebooků, fotoaparátů a další elektroniky z Asie nebo USA. Horší je však situace opět pro české vývozce, kteří prodávají za dolary.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK