Slovenský rozpočet se v září vrátil do schodku

01.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 1. října (ČTK) - Státní rozpočet Slovenska se za prvních devět měsíců roku po dvou měsících přebytkového hospodaření propadl zpět do schodku 614,5 milionu korun ze srpnového aktivního salda 401,7 milionu Sk. Oznámilo to slovenské ministerstvo financí. Loni na konci září byl slovenský rozpočet v deficitu 5,13 miliardy korun.

Příjmy rozpočtu do konce září i nadále rostly rychleji než výdaje. Zatímco příjmy se meziročně zvýšily o 7,7 procenta na 228,55 miliardy Sk, výdaje stouply o 5,5 procenta na 229,16 miliardy korun.

Pro celý letošní rok počítá zákon o státním rozpočtu s příjmy 310,47 miliardy Sk a výdaji 348,86 miliardy korun. Celkový deficit veřejných financí, jehož je státní rozpočet hlavní součástí, má včetně nákladů na penzijní reformu podle posledního odhadu ministerstva klesnout na 2,7 procenta hrubého domácího produktu z loňských 3,4 procenta HDP.

Vláda musí udržet veřejný deficit před přijetím eura pod třemi procenty ročního výkonu ekonomiky. Schodek může zvýšit rozhodnutí evropského statistického úřadu Eurostat, který podle médií předběžně navrhl vládě Roberta Fica opravit loňský schodek směrem vzhůru; to by mohlo mít dopad i na letošní deficit.

Fico dal najevo, že vláda bude v případe potřeby vázat výdaje rozpočtu tak, aby rozpočtové kritérium pro euro splnila. Slovensko chce přijmout jednotnou evropskou měnu v lednu 2009.

Český státní rozpočet měl na konci srpna přebytek 22,2 miliardy korun. Za celý rok ministerstvo financí ČR počítá se schodkem 91,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK