Zisky z energeticky náročných výrob klesly za tři roky o třetinu

01.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 1. října (ČTK) - Zisky z energeticky náročných výrob v Česku klesly za poslední tři roky hlavně kvůli drahým energiím asi o třetinu. Na směnu Svazu průmyslu a dopravy ČR v Brně, kde dnes začal mezinárodní strojírenský veletrh, to řekl generální ředitel Třineckých železáren a viceprezident Svazu průmyslu Jiří Cienciala. Podle něj tak firmy méně investují a mohou zaostat za zahraniční konkurencí.

Ceny energií vzrostly za tři roky asi o 67 procent, připomněl Cienciala s tím, že české ceny patří k nevyšším v Evropě. Růst je podle něj větší než růst nákladů na výrobu. Dokazují to podle něj rostoucí tržby energetických firem.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) namítá, že ve srovnání s jinými evropskými státy není rozdíl v cenách nijak výrazný.

Třinecké železárny i další firmy investují značnou část svých zisků zpět do výroby, uvedl Cienciala. Pokud se to v příštích letech změní, ztratí české podniky během několika let dech a za svými zahraničními konkurenty zaostanou, míní ředitel.

Na drahé energie si stěžují nejen energeticky náročné provozy, jako železárny nebo strojírny, ale i další obory. Třeba textilní průmysl zdůvodňuje každoroční pokles tržeb a zisků hlavně levným zbožím z Číny a právě vysokými cenami za elektřinu za plyn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK