EBRD: Otřesy na finančních trzích zpomalí růst východní Evropy

01.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. října (ČTK) - Nedávné otřesy na světových finančních trzích se ve střední a východní Evropě odrazí v určitém zpomalení hospodářského růstu a několik nejzranitelnějších zemí může mít kvůli nim problémy se zahraničním financováním svých platebních deficitů. Uvedl to podle dnešního vydání britského listu Financial Times hlavní ekonom Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) Erik Berglof. Za nejohroženější země s vysokými deficity běžného účtu označil Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko, Lotyšsko a Srbsko.

Celkově ekonomiky střední a východní Evropy a bývalého Sovětského svazu díky silnému ekonomickému růstu "vydržely turbulence na finančních trzích bez potíží", uvedl Berglof v materiálu rozeslaném zaměstnancům EBRD. Podobný závěr o tom, jak si v nynějších globálních problémech vedou východoevropské země, učinila minulý týden i Světová banka, připomíná list. I podle ní vyjde region z potíží "relativně nezasažen", otřesy by však mohly poškodit země s vysokými deficity platební bilance.

Zatímco krátkodobé problémy s omezením zdrojů na úvěry nejsou ve východní Evropě příliš zjevné, regionu se více dotknou dlouhodobé dopady globální úvěrové krize. Ty budou mít podobu zvýšených nákladů na úvěry, což se v konečném důsledku odrazí ve zpomalení růstu ekonomik.

Určité zpomalení růstu bude ovšem ve střední a východní Evropě podle Berglofa dokonce vítané. "Jejich ekonomiky, zejména sektory realit a stavebnictví, rostou v poslední době příliš rychle a dosahují někdy až neudržitelných temp," uvedl šéfekonom EBRD. Zasaženy mohou být otřesy i exporty z regionu a v případě prohlubující se krize by se zemím s vysokým deficity běžného účtu snížila možnost financování schodků zahraničními úvěry, napsal britský list.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK