ŘLP: Velká letadla by na českých letištích mohla platit méně

01.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jeneč (u Prahy) 1. října (ČTK) - Takzvané přibližovací poplatky pro velká letadla by měly v příštím roce klesnout, poplatky pro menší stroje naopak stoupnou. Společnost Řízení letového provozu totiž příští rok přejde na jednotný systém poplatků, který platí v celé Evropské unii. Na dnešním setkání s novináři to uvedl odstupující generální ředitel Petr Materna. Maternu dnes nahradil Jan Klas.

"Pokud se týká například ČSA, tak ta změna bude naprosto neutrální, protože skladba letadlového parku to umožňuje," dodal Materna. Klesnout by měly i přeletové poplatky.

ŘLP již od července o více než sedm procent zdražilo své služby pro letadla, která přelétají české území. Naopak o pětinu snížilo ceny za přibližovací služby na čtyřech českých letištích s mezinárodním provozem.

Podle Klase letos ŘLP počítá s tržbami podobnými jako loni, kdy firma vykázala 2,8 miliardy korun. Zisk 160 milionů zřejmě mírně překročí.

Letecký provoz na českém nebi i na letištích každým rokem houstne. Loni území ČR přelétlo rekordních 620.072 letadel; na čtyřech letištích pak přistálo nebo odstartovalo dalších 216.833 letadel. Největší provoz je na letišti v Praze, kde se loni pohybovalo 166.505 letadel.

Klas (44) nahradil Maternu, který po 15 letech odchází a bude působit jako poradce nového generálního ředitele. Klas byl dosud ředitelem zastoupení Eurocontrolu pro střední a východní Evropu. V oboru řízení letového provozu pracuje od roku 1986, vystudoval Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině se specializací na letectví.

Státní podnik Řízení letového provozu poskytuje traťové navigační služby letadlům, která přelétají české území, a také navádí letadla při startu a přistání na letištích v Praze, Brně, Ostravě a Karlových Varech. Největšími zákazníky ŘLP jsou České aerolinie, Lufthansa a British Airways.

Materna do podniku nastoupil v roce 1973, ředitelem je od roku 1992. Podle dostupných informací byl nejdéle sloužícím šéfem podniku poskytující letové navigační služby na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK