ČR se ještě nerozhodla, kdy padne monopol České pošty

01.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lucemburk 1. října (zpravodaj ČTK) - Česká republika stále váhá, kdy zruší monopol České pošty na zásilky do 50 gramů. Původně se měl trh s poštovními službami v EU otevřít již v roce 2009, ale ministři dopravy dnes v Lucemburku téměř jistě schválí odložení liberalizace a její rozdělení do dvou etap. Češi si tak budou muset vybrat, zda poštovní monopol státního podniku zruší v roce 2011 nebo v roce 2013.

Portugalský ministr veřejných prací, dopravy a spojů Mario Lino, jehož země nyní EU předsedá, novinářům před začátkem jednání řekl, že na seznamu zemí, které chtějí odložení liberalizace až do roku 2013, je zatím 11 členských států - devět nových členských států a Řecko s Lucemburskem.

Česká republika ovšem podle všeho rozhodnuta ještě není a spolu s Estonskem a Maltou stále váhá. Podle diplomatických zdrojů se rozhodne bezprostředně při jednání a nic jiného jí ani nezbude. Lino řekl, že dnes se seznam zemí, které otevřou svůj trh později, uzavře a nebude možné své dnešní rozhodnutí vzít zpátky.

Úplnou liberalizaci trhu s poštovními službami zatím chystají všechny "staré" členské státy s výjimkou Řecka a Lucemburska. Obě země již od začátků patří k odpůrcům otevření trhu s poštovními službami, které se původně mělo uskutečnit již v roce 2009.

Kromě data ovšem ministři budou muset rozhodnout i o placení takzvané univerzální služby. Ta je ve většině členských států daná zákonem a poštám ukládá, aby zajistily dostupnost služeb pro každého občana, tedy i pro občany žijící v nedostupných a pro poštu nepříliš lukrativních oblastech.

Ve financování univerzální služby nebylo dlouho jasno. Z iniciativy Italů se však před dnešním jednáním v návrhu objevilo, že na financování této služby by se měly podílet i firmy, jež nabízejí expresní služby.

Liberalizace poštovních služeb se v Evropské unii řeší už takřka 20 let. V roce 1988 komise zveřejnila první "bílou" knihu o poštovních službách v evropském společenství. Do roku 1997 však nebyla schopna připravit žádnou legislativu, která by vedla k většímu otevření poštovního trhu. Až právě v roce 1997 státní pošty ztratily monopol na zásilky s větší hmotností než 350 gramů. Další směrnice z roku 2002 začala platit až v roce 2006, kdy pošty ztratily monopol na zásilky těžší než 50 gramů.

Dnešní jednání začalo ve 13:00 obědem, o liberalizaci pošt však ministři začnou debatovat až v 15:00. Za ČR se jednání účastní náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK