ČSÚ: Deficit veřejných financí loni klesl na 2,69 procenta HDP

01.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. října (ČTK) - Deficit veřejných financí se loni snížil na 2,69 procenta hrubého domácího produktu z 3,49 procenta v roce 2005. Dnes to uvedl Český statistický úřad. Zveřejněné číslo je součástí zprávy o vládním deficitu a dluhu, kterou předkládá Evropské komisi každá členská země EU dvakrát do roka. Na jaře ČSÚ uvedl, že schodek veřejných financí loni činil 2,95 procenta HDP.

Veřejný dluh v poměru k HDP mírně klesl na 30,11 procenta z 30,24 procenta v předminulém roce. ČR tak v obou těchto ukazatelích loni splnila maastrichtská kritéria potřebná pro přijetí eura. Deficit veřejných financí loni klesl meziročně o 17,4 miliardy na 86,9 miliardy korun.

Oproti jarní zprávě ČSÚ zpřesnil údaje v závislosti na podrobnějších dodatečně získaných informacích o transakcích institucí zahrnovaných do vládního sektoru, zejména pak o daňových příjmech a o výdajích na tvorbu nefinančních aktiv.

Podle březnových propočtů ČSÚ byl veřejný dluh v poměru k HDP 30,37 procenta. Deficit vládních institucí dosáhl 94,5 miliardy korun. Veřejný dluh se zvýšil o 70 miliard na 973 miliard korun. Hrubý domácí produkt loni stoupl na 3,2 bilionu korun.

Ve vládním deficitu a dluhu se odráží hospodaření všech vládních institucí. Patří mezi ně organizační složky státu, územní samosprávné celky, některé příspěvkové organizace, státní a jiné mimorozpočtové fondy (například Pozemkový fond, Podpůrný a garanční lesnický a rolnický fond a Vinařský fond), Správa železniční dopravní cesty, transformační instituce jako Česká konsolidační agentura, PPP Centrum, veřejné vysoké školy a zdravotní pojišťovny, Asociace zdravotních pojišťoven a Centrum mimostátních úhrad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK