Nokia chce koupit americký Navteq za 8,1 miliardy dolarů

01.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 1. října (ČTK) - Největší světový výrobce mobilních telefonů Nokia chce převzít amerického dodavatele digitálních map Navteq Corp. Nokia dnes oznámila, že nabídne v hotovosti 8,1 miliardy dolarů (téměř 158 miliard Kč) za všechny akcie americké společnosti. Zároveň informovala, že vedení obou společností dohodu schválila.

Nokia předpokládá, že jí akvizice sníží zisk za roky 2008 a 2009; akcionářům chce za každou akcii společnosti Navteq zaplatit 78 dolarů. Předseda kupovaného podniku Christopher Galvin označil nabízenou cenu za velmi atraktivní, napsaly agentury Reuters a AP.

Navteq vznikl v roce 1985. Sídlí v Chicagu a udržuje digitální mapy, k nimž poskytuje licence globálním systémům určování pozice a internetovým serverům. Podnik má zhruba 3000 zaměstnanců ve 168 kancelářích a 30 zemích světa.

Prezident a generální ředitel Nokie Olli-Pekka Kallasvuo ve zprávě připomněl, že určení pozice na mapě je jedním z pilířů internetových služeb Nokie. Převzetí americké firmy je podle něj dalším krokem, aby se Nokia stala v této oblasti lídrem.

Jari Honko, analytik helsinské eQ Bank, potvrdil, že Navteq je nejvýznamnějším hráčem ve svém oboru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK