Japonské akcie výrazně zpevnily, pomohl silný růst na Wall Street

02.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. října (ČTK) - Ceny japonských akcií dnes výrazně vzrostly a zčásti se o jejich růst zasloužil pondělní vývoj na Wall Street. Tam akcie rovněž výrazně zpevnily kvůli naději, že americká centrální banka bude nadále snižovat úrokové sazby. Na devizovém trhu dolar setrvává v těsné blízkosti rekordního minima k euru.

Index Nikkei 225 si připsal 200,82 bodu a den uzavřel růstem o 1,2 procenta na hodnotě 17.046,78 bodu. Je tak nejvýše za poslední asi dva měsíce a poprvé od začátku srpna je nad 17.000 bodů. Ještě lépe si ale vedl širší index Topix, který vzrostl o 1,5 procenta na 1639,79 bodu.

Zájem byl především o akcie finančních institucí, ale dobře se prodávaly i cenné papíry elektrotechnické společnosti Sony. Ta těží ze značného zájmu o primární veřejnou nabídku (IPO) své finanční odnože. Díky tomu je možné stanovit zahajovací cenu nových akcií v horní části indikativního pásma. Za růstem finančních titulů je zase přesvědčení, že problémy na trhu hypoték v USA jsou z valné části u konce.

"Akcie finančních společností klesly až moc, takže teď se vracejí k původním hodnotám. Není ale pravděpodobné, že by je čekal další růst," řekl makléř společnosti Toyota Asset Management Naoki Koga. Dow Jonesův index se v pondělí vrátil nad 14.000 bodů, převážně díky očekávání, že podniky v USA budou dál zvyšovat zisky.

Jedním z důvodů růstu cen japonských akcií je také pokles kurzu jenu. Ten ovlivňuje především exportéry, kterým se díky slabší domácí měně zvyšuje zisk po přepočtu tržeb v zahraničí zpět na domácí měnu. Z toho důvodu dnes vzrostly například akcie společnosti Canon.

Na devizovém trhu se dolar nadále drží blízko rekordního minima k euru a koši hlavních světových měn. Japonský jen sice zpočátku oslabil, později se ale části ztrát zbavil. Proti hodnotám z předchozího dne je však stále ve ztrátě.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4216 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,4256 USD, kde byl v pondělí. K japonskému jenu vzrostl na 115,44 ze 114,98 JPY, a podobně euro k jenu zpevnilo na 164,11 z předchozího kurzu 163,96 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK