V ČR začala fungovat první bezobslužná čerpací stanice

04.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Průhonice (u Prahy) 4. října (ČTK) - Čeští motoristé mohou ode dneška zaplatit za pohonné hmoty, aniž by se při placení setkali s obsluhou čerpací stanice. Zatím je to však možné jen v Průhonicích u Prahy, kde společnost W.A.G. minerální paliva otevřela první bezobslužnou čerpací stanici v Česku. V západních zemích jsou tyto čerpací stanice poměrně běžné již několik let.

Tankování se provádí obdobně jako u běžné čerpací stanice, jen s tím rozdílem, že motorista neplatí útratu živému prodavači. Srdcem expresní čerpací stanice je tzv. tankomat, tedy jakási obdoba bankomatu. Zákazník nejprve zadá PIN, vybere jazyk a zvolí částku, za kterou chce natankovat. Poté může čerpat pohonné látky až do výše zvolené finanční hodnoty.K placení lze použít běžné platební karty, například VISA či MasterCard.

V případě, že zákazník neodebere celý limit, banka mu odečte jen sumu za skutečně odebrané množství. Po natankování se vytiskne daňový doklad.

Další distributorské sítě zatím zavádění automatického systému u benzinových pump nechystají. Například Benzina, která má v Česku nejrozsáhlejší síť čerpacích stanic, to vysvětluje tím, že v současnosti rozšiřuje a modernizuje gastronomické a další služby, které se bez obsluhy neobejdou.

"Zlepšování a rozvíjení sítě je pro nás v současné době priorita, tudíž o zavedení automatického systému placení nyní neuvažujeme," řekla ČTK mluvčí Benziny Michaela Lagronová.

V západoevropských zemích jsou přitom bezobslužné čerpací stanice vcelku rozšířené. Nejvíce jich loni bylo podle odborné analýzy společnosti Catalist ve Švýcarsku, kde je více než 60 procent z celkových 4280 čerpacích stanic plně automatických. V Nizozemsku je podobných stanic více než tisícovka, tedy čtvrtina všech benzinových pump, a v Německu zhruba 800 z celkových 16.000.

Mezi země, kde je možnost automatického placení u benzinových pump rozšířená, patří i Francie. Z 5854 ověřených čerpacích stanic je možné platit i kartou přímo u výdejních stojanů u 4856 a jen kartou u 480.

Rovněž ve Francii jsou však distribuční sítě, které o službě vůbec neuvažují. Například společnost BP sází na přímý kontakt se zákazníkem. Ten ušetří při automatické platbě zhruba čtyři centy (přibližně korunu) na litr. Někteří Francouzi však úsporu považují za nepatrnou a poukazují na to, že na systému získávají hlavně společnosti.

Některé společnosti se ve Francii potýkaly s podvodnými výběry z bankovních účtů zákazníků po zkopírování dat z platebních karet u pump.

K prvním zemím, v nichž byly automaty na kreditní karty u čerpacích stanic zaváděny, patří Rakousko. Bylo to však zejména kvůli jedné z nejkratších otvíracích dob v obchodech, a tudíž i u benzinových pump, v celé Evropě.

Pumpy se dosud nerozšířily v takové míře, jak by se vzhledem k brzkému začátku zavádění dalo čekat. Platit kartou bez kontaktu s prodavačem u pokladny lze asi u každé sedmé rakouské pumpy. Čerpacích stanic, které fungují výhradně jen na karty, je zde poměrně málo a budují se teprve poslední tři roky.

Společnost W.A.G. minerální paliva chce ve výstavbě bezobslužných čerpacích stanic pokračovat, nejen v Česku, ale i v dalších zemích. "Očekává se, že čerpací stanice Tank&Go se stanou součástí struktury významných obchodních řetězců," uvedla firma v tiskové zprávě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK