Kurz posílil na 27,45 Kč/EUR, k dolaru výrazněji na 19,45 Kč/USD

09.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Česká měna dnes posílila na 27,45 Kč za euro, kde stála po 17:00. Důvodem byl vývoj v regionu. Vůči dolaru koruna následkem posílení americké měny na světových trzích zpevnila ještě výrazněji na závěrečných 19,45 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Kurz koruny k euru mírně posiloval a v jednu chvíli se dotknul hladiny 27,43 Kč/EUR, uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Kurz se tak opět přiblížil historickému maximu, od kterého ho dělí jen pár haléřů. "Dá se předpokládat, že se spekulanti budou po špičkách přibližovat hladině 27,40 Kč/EUR a čekat, jestli přijde nějaká reakce ze strany centrální banky," dodal.

Trh je rozdělen v názoru, zda Česká národní banka ke konci měsíce přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb. Kvůli silné koruně a nejistému vnějšímu prostředí, kde hrozí zpomalení spotřebitelské poptávky v západní Evropě, patrně úroky zůstanou na stávající úrovni 3,25 procenta, upozornil dealer J&T Banky Lukáš Růžička.

Euro podle Růžičky drželo hranici 1,40 k dolaru. Postupně ale vracelo zisky a po 17:00 se obchodovalo na 1,408 USD/EUR. Společnou evropskou měnu srážely obavy z možné intervence Evropské centrální banky kvůli nadhodnocené měně. Tento požadavek vznášejí především politici z jihoevropských zemí, které chtějí tuto otázku výrazněji prodiskutovat na nadcházející schůzce G7. Aliance proti silnému euru se dále rozšířila, když silný kurz začalo kritizovat i Irsko, připomněl Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK