Aktuálně.cz: Soud rozhodl, že stát se nesmí mstít ČSOB

09.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Městský soud v Praze vydal podle serveru Aktuálně.cz předběžné opatření, na základě kterého nesmí stát podepsat smlouvu týkající se správy finančních prostředků na protipovodňová opatření placených především ze státního rozpočtu. Vítězem tendru na tuto zakázku se totiž stala ČSOB, která podala nejlepší nabídku, přesto tři měsíce po vyhlášení vítěze odmítlo ministerstvo financí smlouvu s bankou podepsat a zaslalo oznámení o zrušení zadávacího řízení, píše server.

Podle státních úředníků se totiž v průběhu zadávacího řízení vyskytly okolnosti, které uzavření smlouvy brání. "Neboli, že ČSOB podala proti České republice žalobu v léta se táhnoucí arbitráži týkající se zkrachovalé IPB," připomíná Aktuálně.cz

Arbitráž, kvůli které se chtělo ministerstvo financí vyvázat ze své povinnosti uzavřít smlouvu, je další z řady sporů, které se vedou od roku 2000, kdy krachující IPB přebrala právě ČSOB. Spory mezi ČSOB a státem se opět vyostřily letos v srpnu, kdy ministerstvo financí zrušilo výběrové řízení na finančního manažera pro správu více než 15 miliard korun od Evropské investiční banky a státu, které byly určeny na protipovodňová opatření. Vítězem tendru se v květnu stala ČSOB, když porazila Českomoravskou záruční a rozvojovou banku a Českou spořitelnu.

"V průběhu zadávacího řízení se vyskytl důvod hodný zvláštního zřetele. Je jím podání žaloby ČSOB proti České republice kvůli údajnému porušení smlouvy a státní záruky uzavřené mezi Českem a ČSOB 19. června 2000," odůvodnilo tehdy své rozhodnutí ministerstvo financí s tím, že banka po státu u arbitráže požaduje 1,6 miliardy korun za nedořešené pohledávky po IPB.

Soud se ale podle serveru domnívá, že spory, které začaly již v roce 2000, nijak nesouvisí s veřejnou zakázkou, kterou banka vyhrála. I z toho důvodu doporučuje žalobci, tedy ČSOB, aby po státu soudně vymáhal náklady a ušlý zisk, případně i opětovné získání zakázky, píše Aktuálně.cz.

Správce peněz na protipovodňová opatření se bude starat o toky financí mezi žadateli, státem a Evropskou unií. Konkrétně jde o projekty na podporu obnovy, odbahnění a rekonstrukci rybníků a výstavbu vodních nádrží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK