HN: Česká pošta chce od ledna zdražit služby

10.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. října (ČTK) - Česká pošta se od ledna chystá zvednout ceny. Podražit by měly všechny základní poštovní služby, poslání obyčejného dopisu by mělo přijít místo současných 7,50 Kč na deset korun. Uvedly to Hospodářské noviny (HN). Ministerstvo financí, které tyto ceny reguluje, s návrhem pošty souhlasí.

"Důvody ke zdražení jsou," řekl deníku první náměstek ministra financí Ivan Fuksa. Největší zdražení se má týkat doporučených psaní; cena za tuto službu by měla stoupnout z 19 na 26 korun.

Česká pošta už zvýšení cen připravila. "Doháníme vývoj v ekonomice. Tři roky jsme ceny drželi, přitom ceny energií, pohonných hmot i platy rostly," řekl HN šéf společnosti Karel Kratina. Stejně pošta zdůvodňovala i poslední zdražování v únoru 2005.

Záměrům pošty nyní nahrává také to, že ji stát chce privatizovat. K prodeji firmy může dojít po roce 2009, kdy se stane akciovou společností. "Jde nám o to, abychom neprodávali poštu jako ztrátový podnik," uvedl pro deník Pavel Maštálka z cenového odboru ministerstva financí.

Ke zdražení poštovních služeb by mohlo v budoucnu docházet častěji. Zatím to stát umožňoval jednou za tři roky, pošta ale jedná s ministerstvem o zkrácení lhůty na dva roky. Také žádá, aby už stát nereguloval ceny za balíky a poštovní poukázky typu C. Od ledna hodlá zdražit i tyto služby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK