MMF: Nerovnost příjmů za posledních 20 let vzrostla téměř všude

10.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. října (ČTK) - Za posledních 20 let se ve většině zemí i regionů zvýšila nerovnost v příjmech. Na druhou stranu se ale zvýšil příjem na hlavu, a to i v nejchudších zemích. Znamená to, že chudí mají prospěch z globalizačního procesu, uvádí se ve zprávě, kterou před podzimním zasedáním zveřejnil Mezinárodní měnový fond (MMF).

K příjmové nerovnováze nejvíce přispěl technologický rozvoj, především větší finanční globalizace, která umožňuje snazší pohyb kapitálu. Díky tomu rostou bohatým lidem příjmy rychleji než chudým. Navzdory obecnému přesvědčení lze podle MMF říci, že růst globalizace v obchodních vztazích je spojen s poklesem příjmové nerovnosti.

"Důležité je zajistit, aby z globalizace a technologického pokroku mohly těžit širší vrstvy obyvatelstva," píše fond. Reforma a podpora vzdělání prý pomohou zajistit, že aby lidé získali vhodné dovednosti, a mohli tak uspět v globální ekonomice.

Fond uvedl, že od roku 2004 je růst globální ekonomiky nejrychlejší od začátku 70. let minulého století. Z růstu má prospěch i více geografických oblastí a výrazně se snížily i výkyvy ve výrobě. Na paměti je ale třeba mít problémy z minulosti, včetně finanční krize koncem 90. let.

MMF dnes zveřejnil třetí, čtvrtou a pátou kapitolu hospodářského výhledu. Zbývající části, které budou obsahovat i prognózu růstu světové ekonomiky i jednotlivých zemí, fond zveřejní příští týden. Italská agentura Ansa ale už v pondělí uvedla, že fond sníží odhad růstu světové ekonomiky na příští rok na 4,8 z původních 5,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK