Prvnímu bloku JETE klesl v úterý kvůli mylnému varování výkon

10.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 10. října (ČTK) - Temelínskému prvnímu bloku klesl v úterý na několik hodin výkon. Při revizi ochrany čerpadla, které přivádí napájecí vodu do parogenerátoru, vyslalo jedno z čidel signál, že čerpadlo nefunguje. Systém proto okamžitě snížil výkon na 38 procent. Varování se ale nakonec ukázalo jako mylné. Výroba elektřiny přerušena nebyla. Informoval o tom mluvčí elektrárny Marek Sviták.

"Při revizi čidla ochrany turbonapájecího čerpadla jedním z pracovníků byl odeslán signál, že čerpadlo je mimo provoz, což se ale nestalo. Systém signál vyhodnotil správně a podle projektu snížil automaticky výkon na 38 procent. Poté, co se zjistila příčina, nic nebránilo tomu, abychom dosáhli znovu plného výkonu," uvedl mluvčí.

Vše se podle mluvčího stalo v úterý dopoledne. Stoprocentních dodávku blok obnovil krátce po 16:00.

Energetici však kvůli události museli přerušit šestidenní nepřetržitou zkoušku modernizované turbíny, s níž začali v pondělí. Při testech si chtějí ověřit, jak se soustrojí s novým dílem rotoru bude chovat při plném výkonu. "Zkoušku jsme znovu zahájili v úterý podvečer," dodal mluvčí.

Technici při ní sledují i vibrace zařízení. Právě s nadměrným chvěním turbosoustrojí se elektrárna dříve často potýkala. Potíže sice energetici odstranili loni, ČEZ se ale rozhodl, že část zařízení inovuje a vymění za moderní. Turbína je konstruovaná před 22 lety.

ČEZ letos inovoval část turbíny i na druhém výrobním bloku. Modernizovaný díl zvýší výkon každého bloku nejméně o 26 MW na 1020 MW. Zároveň prodlouží životnost turbíny. Výměna rotorů a dalších součástek stála téměř 700 milionů korun. Elektrárenský koncern doufá, že se investice vrátí nejpozději do tří let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK