eKonto: Klienti eBanky jsou ve střehu

11.10.2007 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Spolknutí eBanky Raiffeisenbankou přineslo první ovoce. Tzv. eKonto nekompromisně  nahradilo stávající Osobní účet klientů eBanky. Nastolilo nové poplatky, podmínky i úroky, které někoho potěší, v jiném zanechají trpkou příchuť zklamání.

Ještě nedávno bylo sloučení eBanky a Raiffeisenbank sice hotovou, ale nijak hmatatelnou událostí. Již v srpnu však došlo k nenápadnému zdražení výběrů z bankomatů z 6,90 na 9,90 Kč (při splnění podmínky 15 tisícového obratu za měsíc). Toho si ještě mnoho klientů nevšimlo. Nad zářijovým výpisem z účtu se však už pozastavilo podstatně větší procento.


Klienti se bouří


Myslím, že došlo k porušení smluvních podmínek ze strany eBanky,“ napsal redakci Finance.cz jeden rozhořčený čtenář, klient eBanky. Jedna ze změn na dosavadním běžném účtu totiž spočívala ve snížení úrokové sazby z 0,15 % na 0,01 % p. a.  Patnácti násobné snížení bylo provedeno takříkajíc „za zády“ klientům a nebylo jediné. eBanka například snížila i úrok na revolvingovém termínovaném vkladu s týdenní lhůtou v USD na čtvrtinu původní sazby. „Zjistil jsem tu hrůzu, až při výpisu z účtu za září. Do srpna jsem z 1000 USD měl 36 centů týdně, teď pouze 7 centů,“ stěžuje si jiný čtenář na rozporuplnou politiku Raiffeisenbank.


eKonto se brání


Je to už více než 14 dní, co Raiffeisenbank a eBanka představili jeden z vlajkových produktů jejich sloučení – eKonto. Není žádným tajemstvím, že účet je koncipován pro klienty s vyššími příjmy. eKonto je samotnými bankami propagováno jako „kombinace dvou unikátních principů osobního účtu - nastavení služeb na míru a věrnostních výhod“. Služby na míru neznamenají nic jiného, než že účet není paušálního charakteru jako třeba Citi konto (Citibank) nebo Genius Active (GE Money Bank). Výslednou cenu ovlivní, jestli vám bude stačit například debetní karta elektronická (VISA Electron, Maestro) nebo si připlatíte za embosovanou (VISA Classic, MasterCard Standard). Kolik finálně zaplatíte, bude ovšem ovlivněno ještě druhým faktorem – věrnostním. K slovíčku věrnost si přidejte ještě slovo bonita a začnete pomalu chápat, kdo zaplatí víc, a kdo méně. Podle stupně věrnosti a bonity vás banky rozdělí do čtyř skupin:


Skupina jedna nebude v realitě v podstatě existovat. Šlo by o klienta, který by měl uzavřený účet a využíval jenom platební kartu NEBO přímé bankovnictví. Zaplatil by 50 Kč za vedení účtu a 70 Kč za přímé bankovnictví nebo 25 Kč třeba za VISA Electron. Za sestavení výpisu by si banky účtovaly navíc 9,70 Kč.


Skupina dva, neboli Základ předpokládá využívání účtu, platební karty a přímého bankovnictví. Vyjde vás to na 35 Kč (vedení účtu) plus 35 Kč (přímé bankovnictví) plus třeba 23 Kč (VISA Electron). K těmto devadesáti korunám si připočtěte ještě 6 Kč za výpis.


Skupina tři, neboli Extra už spadá do plnoprávného slevového programu a dá se porovnat s dosavadními bonusy za obrat 15 000 Kč měsíčně (vedení účtu i přímého bankovnictví zdarma, výběry ze všech bankomatů za 6,90 Kč). Podmínky pro zařazení do Extra třídy jsou následující:


  • součet příchozích plateb za měsíc je min. 20 tisíc, nebo
  • součet příchozích plateb za měsíc je min. 15 tisíc a máte úvěr ve výši min. 50 tisíc, nebo
  • součet příchozích plateb za měsíc je min. 15 tisíc a máte hypotéku min. 400 tisíc, nebo
  • součet příchozích plateb za měsíc je min. 15 tisíc a vaše úspory v bance jsou min. 100 tisíc


Po splnění získáte zdarma vedení účtu, přímého bankovnictví, elektronické debetní platební karty, výpisu z účtu a povolený debet (pro skupinu jedna a dva za 50 Kč). Výběry z bankomatů jiných bank jsou zpoplatněny 9,90 Kč za akci.


Skupina čtyři, neboli Premium je slevovým programem druhé třídy. K výhodám skupiny tři si přidejte vedení až 3 běžných účtů ve vedlejších měnách a debetní embosovanou platební kartu zdarma. Podmínky ovšem počítají s nekompromisním zadlužením, či solidním bohatstvím:


  • součet příchozích plateb za měsíc je min. 25 tisíc, nebo
  • máte hypotéku min. 2 mil., nebo
  • vaše úspory a investice v bance jsou min. 500 tisíc


Pro všechny skupiny platí stejné pravidla u výběrů z bankomatů. První dva výběry z bankomatů Raiffeisenbank nebo eBanky v měsíci jsou zdarma. Třetí a další výběry jsou zpoplatněny částkou 9,90 Kč. Pokud klient splní podmínky pro získání výhod Extra nebo Prémium, za výběr z bankomatu jiných bank platí také pouze 9,90 Kč. V případě, že podmínky nesplní, cena výběru z bankomatu jiných bank je 39,90 Kč za výběr.


Porota hodnotí


Při hodnocení nového eKonta vyjděme z porovnání s původním Osobním účtem eBanky, kdy klient splňoval obrat 15 000 Kč za měsíc. Řekněme si na rovinu, že klienti, kteří tuto podmínku nesplňovali, byli u špatné banky. Ani výborné přímé bankovnictví nekompenzovalo výši nezvýhodněných poplatků. U nové možnosti Základ platí to samé - je sice o něco levnější, než původní nezvýhodněný Osobní účet, ovšem oproti konkurenci co do rozsahu služeb nestačí. Slevám mrtvého Osobního konta odpovídá nejvíce varianta Extra. K výši obratu 15 000 Kč ovšem přibyla druhá podmínka, kterou se ještě více vyselektuje vhodná klientela. I v dnešní  době úvěrů nejsou ještě zadlužení všichni… Na druhou stranu byste ušetřili 280 Kč ročně za vedení debetní elektronické karty, 3,90 Kč měsíčně za výpis a případně i 50 Kč měsíčně za využití povoleného debetu. Výběry z cizích bankomatu se o 3 Kč zdražily, což z části kompenzuje rozšíření jejich celkového počtu o bankomaty Raiffeisenbank s prvními 2 pokusy zdarma.


Čtenář sám posoudí…


Jestli stále splňujete alespoň „Extra podmínky“ není eKonto špatnou volbou. Nabízí přímé bankovnictví na špici aktuální nabídky a s ním i související přehlednost a bezpečnost. Snížení úročení zůstatku na účtu na 0,01 % p. a. bych nebral jako příkoří, ale jako upozornění, že na něm není skutečně vhodné nechávat větší objem financí. Při správném chování vás změna „připraví“ doslova o pár korun. Určitě zvažte možnost spořících účtů, či přímo spořících nebo investičních produktů. Proti snížení úroků u vkladů v cizích měnách není však obrany a nezbývá, než doporučit „výnosnější“ banku.

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ