ÚOHS asi potvrdí pokutu 113 milionů pro velkodistributory léčiv

10.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. října (ČTK) - Čtyři přední čeští velkodistributoři léčiv nejspíš budou muset zaplatit pokutu 113 milionů korun, kterou jim loni za kartel vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Takzvaná rozkladová komise doporučila předsedovi úřadu Martinu Pecinovi, aby původní rozhodnutí potvrdil. Pecina to dnes řekl ČTK s tím, že v naprosté většině případů na názor svého poradního orgánu dá.

Společnosti Alliance UniChem CZ, GEHE Pharma Praha, Pharmos a Phoenix, někdejší či nynější členové sdružení AVEL, dostaly pokutu za to, že se loni společně domluvily na přerušení dodávek léků do tří nejzadluženějších fakultních nemocnic. Definitivní rozhodnutí by měl ÚOHS zveřejnit do konce října. Pokutu může potvrdit, snížit nebo úplně zrušit. Firmy se pak proti verdiktu mohou bránit u soudu. Tuto možnost budou například Gehe a Pharmos zvažovat, do vydání rozhodnutí se ale nechtějí vyjadřovat, zjistila ČTK.

Bez dodávek léků zůstaly v únoru 2006 na několik dní pražská Bulovka, Thomayerova nemocnice a brněnské nemocnice u svaté Anny, které distributorům dlužily v té době asi 400 milionů Kč. "Problémem není, když distributoři chtějí dosáhnout úhrady svých pohledávek, nesmí ale k tomuto účelu koordinovat svůj postup při dodávkách léčiv nebo slaďovat obchodní podmínky," uvedl už dříve Pecina s tím, že má asi 20 důkazů, které firmy ze společného postupu usvědčují.

Výši pokut určil ÚOHS podle obratu firem a polehčujících a přitěžujících okolností. Nejvíc, 53,736 milionu korun, má podle prvostupňového rozhodnutí zaplatit firma Phoenix Lékárenský velkoobchod. Pharmos dostal sankci 18,638 milionu, Gehe 16,831 milionu a UniChem 23,859 milionu korun. "Nebudeme se k pokutě vyjadřovat, dokud nedostaneme písemné rozhodnutí," uvedla právní zástupkyně Gehe Monika Kořínková.

Pecina chtěl původně rozhodnout do poloviny září. Kvůli organizačním změnám v úřadě se ale příprava rozhodnutí zpozdila, vysvětlil dnes.

ÚOHS většinou vysoké pokuty za nekalosti při hospodářské soutěži ve druhém stupni sníží. Stalo se to třeba u stavebních spořitelen, které původně dostaly sankci v souhrnné výši 484 milionů, nakonec ale zaplatily jen 55 milionů korun. Pokutu 370 milionů pro RWE snížil Pecina na 240 milionů, pekárenské firmy Delta Pakárny, Penam a Odkolek dosáhly snížení ze 120 milionů na 52,8 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK