Americké akcie dopoledne klesly za obav z firemních výsledků

10.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. října (ČTK) - Americké akcie dopoledne klesly, protože se investoři obávají, že vlna výsledkových zpráv firemního hospodaření za třetí čtvrtletí nenaplní očekávání a odhady analytiků. První zveřejnila z velkých koncernů svá čísla jako tradičně hliníkárenská Alcoa a předpoklady nenaplnila.

Index Dow Jones se v poledne newyorského času snížil o 0,6 procenta na 14.083 bodů. Index Nasdaq Composite v 18 hodin SELČ klesl na 2803,5 bodu s nepatrnou ztrátou 0,02 procenta.

Investoři doufali, že Alcoa odstartuje výsledkovou sezónu ve výrazně pozitivním duchu. Znepokojivé údaje a několik zhoršených předpovědí od firem z jiných oborů ale naznačují, že si zpomalování hospodářského růstu vybírá daň i na firemních ziscích.

Před slabšími výsledky varoval největší maloobchodní dodavatel zboží pro domácí zvířata Petsmart i skupina International Paper. Alcoa oslabila o více než tři procenta na 38,22 dolaru a byla pro index Dow Jones největší zátěží.

Akcie ropného koncernu Chevron dopoledne klesly o dvě procenta a s nimi šel dolů i rival Exxon Mobil. Následkem toho oslabovaly i indexy, v nichž jsou emise ropných společností zahrnuty. "Trh je velmi nejistý," citovala jednoho z akciových analytiků agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK