HN: Báňský úřad hrozí OKD uzavřením karvinského dolu ČSA

11.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 11. října (ČTK) - Obvodní báňský úřad v Ostravě zvažuje, zda OKD nezakáže těžbu v dole ČSA na Karvinsku. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny (HN). Na šachtě, která zaměstnává 2.000 lidí, našli důlní inspektoři při kontrolách desítky problémů s bezpečností. Báňský úřad tak podle deníku může komplikovat nabídku akcií OKD na burze.

"Objevili jsme tam nedostatky hlavně v prevenci proti výbuchům metanu. V minulosti se tam stalo několik smrtelných úrazů, poslední dva lidé tam zemřeli letos v létě. Proto s firmou vedeme správní řízení o zastavení hornické činnosti v podzemí," řekl HN šéf ostravského báňského úřadu Libor Hroch. Předpokládá ale, že OKD nedostatky napraví a k zastavení těžby nedojde.

Podle inspektora bezpečnosti práce Vladimíra Potomáka, který pracuje v OKD pro odbory, našli kontroloři po posledních dvou smrtelných úrazech na šedesát různých bezpečnostních závad a porušení předpisů. Dva horníci zahynuli v dole ČSA na přelomu července a srpna v rozmezí dvou týdnů; jednoho přimáčkla automaticky otevíraná vrata, druhý si poranil hlavu při manipulaci s dopravníkovým pásem.

Vlastník OKD, nizozemská investiční společnost NWR kontrolovaná českým finančníkem Zdeňkem Bakalou, chce na burze v Londýně a v Praze nabídnout zhruba 30 procent akcií. Má jít o akcie dolu ČSA a dalších čtyř šachet ostravsko-karvinských dolů. "Problém s těžební licencí je jedním z důvodů, proč firma už chystaný vstup na burzu odložila. Za těchto okolností by nebyl vstup akcií na trh úspěšný," řekl HN zdroj obeznámený se situací uvnitř firmy.

NWR takové vysvětlení odmítá. "Různá řízení regulačních orgánů s úvahami o vstupu na burzu vůbec nesouvisí," sdělil deníku mluvčí společnosti Vladimír Bystrov. O zpoždění v přípravách emise akcií se prý nedá mluvit, protože žádný závažný termín nebyl stanoven.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK