Války připravily za 15 let africké země o 284 miliard dolarů

11.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Johannesburg 11. října (ČTK) - Války připravily za posledních 15 let Afriku asi o 284 miliard dolarů (5,5 bilionu Kč). To zhruba odpovídá částce, kterou africké země za stejné období získaly na svůj další rozvoj od mezinárodního společenství. Uvedla to dnes britská nevládní organizace Oxfam International.

Ve studii nazvané Africa's Missing Billions (Chybějící miliardy v Africe) se Oxfam zmiňuje o 23 ozbrojených konfliktech, které se v Africe odehrály v období 1990 až 2005. Vinou těchto konfliktů se hrubý domácí produkt (HDP) zemí v Africe snížil v průměru o 15 procent ročně a připravil Afriku každý rok zhruba o 18 miliard dolarů.

Oxfam své odhady opírá o kalkulaci nejrůznějších nákladů na konflikty a násilné akce, včetně růstu vojenských výdajů, ztráty rozvojové pomoci nebo rostoucí inflace a výdajů na lékařskou péči o raněné či postižené.

Pokud by se ale vzaly v úvahu také občanské války a jejich dopady na hospodářství sousedních zemí, byly by ztráty ještě vyšší. Je totiž nutné počítat rovněž s dlouhodobým vlivem vyšších vojenských výdajů na jednotlivé ekonomiky.

"Ty náklady jsou šokující," přiznal poradce Oxfamu pro Afriku Irungu Houghton. "Ty peníze mohly vyřešit krizi HIV/AIDS, zabránit tuberkulóze a malárii, nebo zajistit čistou vodu, hygienu a vzdělání," řekl.

Například ekonomika Rwandy v letech 1990 až 2001 rostla ročním tempem 2,8 procenta. To je skoro o třetinu méně, než by rostla za předpokladu, že by se nemusela potýkat s válkou, genocidou a dalšími spory. Burundi utrpělo ještě více a jeho ekonomika kvůli etnickým konfliktům od roku 1993 do roku 2005 klesala tempem 1,1 procenta ročně. Přitom původně se u této země počítalo s průměrným růstem 5,5 procenta ročně.

Zpráva, kterou podpořily i dvě nevládní organizace International Action Network on Small Arms a Safeworld, za jeden z hlavních důvodů násilí v Africe považuje mezinárodní obchod se zbraněmi. Jeho vinou zemřeli miliony Afričanů a ekonomika kontinentu nemůže vykázat pokrok.

Při ozbrojených konfliktech v Africe se nejčastěji využívají automatické pušky AK-47 a Oxfam se domnívá, že zhruba 95 procent těchto střelných zbraní se dostalo do Afriky nelegálně z jiných světadílů. Zamezit takovému vývoji by podle Oxfamu mohla účinnější regulace obchodu se zbraněmi. O tom již uvažuje také Organizace spojených národů.

Oxfam spolu s dalšími nevládními organizacemi bojuje za přijetí právní úpravy, která by zabránila i převozu zbraní, pokud by existovalo podezření, že budou zbraně zneužity k násilnostem a potlačování lidských práv.

Asi 153 zemí loni na Valném shromáždění OSN hlasovalo pro zahájení prací na znění smlouvy, která by upravovala prodej zbraní na obranu a pro udržování míru v oblastech se zvýšeným výskytem násilí. Proti tomuto návrhu jako jediné vystoupily Spojené státy, námitky ale mělo i Rusko a Čína. Tyto dvě země mají rovněž velký zbrojní průmysl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK