Americké akcie ve středu oslabily, hodně ztratil Boeing

11.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. října (ČTK) - Ceny amerických akcií se ve středu snižovaly a na jejich pokles měla značný vliv emise strojírenské společnosti Boeing. Firma oznámila, že o půl roku odkládá začátek prodeje svého nového modelu 787 Dreamliner, protože se potýká s výrobními problémy. Na devizovém trhu pokračuje v poklesu dolar.

Dow Jonesův index oslabil o 85,84 bodu a den uzavřel slabší o 0,61 procenta na hodnotě 14.078,69 bodu. Širší index S&P 500 si však odepsal jen 0,17 procenta na 1562,47 bodu, naopak index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,27 procenta zpevnil a uzavřel na 2811,61 bodu.

Boeing měl první letadla 787 dodat v květnu příštího roku, kvůli výrobním problémům je ale první zákazníci dostanou až v listopadu. Odkládají se také první testovací lety, které se původně měly konat letos na podzim. Poslední odhady managementu ale teď hovoří o konci prvního čtvrtletí 2008.

Akcie Boeingu na zprávu reagovaly propadem o více než tři procenta. Během dne se ale stabilizovaly a nakonec ztrátu snížily na 2,7 procenta. Boeing s sebou ale stáhnul také akcie dodavatelských firem, takže oslabil například i Spirit Aerosystems, Honeywell či Rockwell Collins. Klesaly ale také akcie dalších podniků, převážně kvůli horšímu výhledu tvorby zisku.

Dařilo se naopak akciím Costco Wholesale, které vystoupily na historické maximum díky silnému růstu zisku. Costco se obchoduje na trhu Nasdaq, který čerpá optimismus ze zvýšeného zájmu o technologie nebo relativně nové firmy s vysokým potenciálem růstu. Kromě maloobchodu ale řada velkých firem spíše oslabovala.

"Hodně toho zapříčinil Boeing. Je to věc reputace, jeho akcie hodně vzrostly právě díky velkým očekávání kolem Dreamlineru," řekl šéf akciových obchodů ve společnosti First Albany Victor Pugliese. Zklamala ale podle něj také Alcoa. Ta v úterý oznámila výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí, od nichž analytici čekali víc.

Na devizovém trhu se snižoval kurz dolaru, kterému stále škodí předpoklad dalšího snížení úrokových sazeb v USA. Spekuluje se totiž, že by centrální banka mohla sáhnout k výraznějšímu uvolnění měnové politiky, aby šíření problémů na trhu bydlení do dalších sektorů ekonomiky. Na výrazné zpomalení ekonomiky upozorňuje i bývalý šéf centrální banky Alan Greenspan.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,4145 USD, a dále tak oslabil z předchozích 1,4109 USD, kde byl v úterý. Vůči japonskému jenu ale mírně zpevnil na 117,25 ze 117,13 JPY, a podobně euro k jenu vystoupilo na 165,86 z předchozího kurzu 165,25 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK