Nečas: Minimální mzda se nezmění

11.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. října (ČTK) - Vláda nehodlá v příštím roce zvyšovat nominální výši minimální mzdy, řekl dnes po jednání tripartity ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Odbory s tím nesouhlasí, požadovaly růst o sedm procent. Minimální mzda, kterou pobírají zhruba 2,5 procenta všech zaměstnanců, tak zůstane stejná jako letos, tedy 8000 korun.

Díky daňovým úpravám, to znamená zvýšení odpočitatelných položek a rozšíření bonusu za děti, ve skutečnosti čistá minimální mzda skrytě vzroste, řekl Nečas. Samostatně žijící lidé, kteří pobírají minimální mzdu, tak dostanou o 240 korun čistého více než letos. Matce samoživitelce se třemi dětmi, pracující za minimum, se podle Nečase čistá mzda v příštím roce zvýší o 1700 korun. Čistá minimální mzda vzroste bez toho, aniž vzrostou náklady zaměstnavatelům, doplnil Nečas.

Odbory s tím však nesouhlasí. Pokud se jednotlivci zvýší čistá mzda díky daňovým změnám o 240 korun, představuje to tříprocentní nárůst. Cenová hladina ale v příštím roce poroste podle předpovědí o pět procent, argumentoval místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. "U těchto lidí (pracujících za minimální mzdu) dojde k poklesu jejich reálného příjmu. Bez diskuse. Dojde," řekl Zavadil.

Naposledy se minimální příjem zvedal letos v lednu. Zaměstnanci dostali o 45 korun více oproti loňskému roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK