Koruna posílila na 19,32 Kč/USD, k euru byla pod 27,50 Kč/EUR

11.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. října (ČTK) - Česká měna dnes posilovala vůči dolaru a přiblížila se k historickému rekordu 19,29 Kč/USD. Okolo 17:00 se obchodovala za 19,32 Kč/USD. Důvodem bylo oslabování dolaru na světových trzích. K euru koruna zpevnila jen mírně na závěrečných 27,48 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Dolar k euru stále prohrává svou bitvu," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Dnes opět oslabil a propadl se až na 1,422 USD/EUR. Přitom se prý neobjevily žádné nové skutečnosti, které by dolaru uškodily. "Příběh dolaru je stále stejnou písničkou. Opět se vše točí jen kolem úvah o pohybu amerických úrokových sazeb. V obdobích, kdy investoři předpokládají rychlý pokles těchto sazeb, dolar také rychleji oslabuje," vysvětlila.

Obchodování koruny vůči euru patřilo k těm nudnějším, když se domácí měna po většinu dne obchodovala mírně pod úrovní 27,50 Kč/EUR v úzkém pásmu mezi 27,465 a 27,506, uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Ostatní měny v regionu dnes spíše posilovaly.

Mojmír Hampl z bankovní rady ČNB dnes upozornil na to, že cyklus zvyšování sazeb ještě není u konce, nicméně pro další rozhodování bude klíčová nová prognóza centrální banky. Během měsíce může koruna posílit až pod 27,30 Kč/EUR, odhadla Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK