Pražská burza posílila na druhou největší hodnotu za 14 let

11.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. října (ČTK) - Akcie dnes na pražské burze zakončily obchodování na druhé nejvyšší hodnotě za více než 14 let. Do poslední chvíle útočily i na rekord z počátku letošních prázdnin. K nejvíce nakupovaným patřily akcie energetické skupiny ČEZ. Hlavní index PX, který se počítá z cen předních akcií na burze, posílil o 1,05 procenta na 1900,7 bodu. Maximem tak zůstalo 1903,8 bodu z 9. července. Výsledky zveřejnila burza.

Odborníci téměř nepochybují, že se brzy nového rekordu na burze dočkáme. Například hlavní ekonom firmy Next Finance Vladimír Pikora řekl ČTK, že by se index do konce roku mohl přiblížit až k dvoutisícové hranici. Pro další růst podle něho hovoří domácí i zahraniční faktory, například odeznění krize kolem amerických hypoték, kroky americké centrální banky ke zmírnění recese hospodářství nebo dobrý stav české ekonomiky.

Od počátku roku tuzemský akciový trh podle PX vydělal investorům více než pětinu, zatímco v celém loňském roce to bylo necelých osm procent. Letos patří česká burza v Evropě k těm úspěšnějším. Hodnota firem obchodovaných na burze od ledna narostla o více než 280 miliard korun, což byl zhruba podobný objem, jako kdyby se na burze objevila nová firma velikosti Telefóniky O2 a Unipetrolu dohromady.

Na výkonech pražské burzy závisí investice statisíců Čechů v podílových a jiných fondech, desetitisíce tuzemců pak přímo do akcií investují.

Zmíněné akcie ČEZ přidaly 1,77 procenta na 1265 korun a jen v letošním roce se akcionářům zhodnotily o více než 30 procent. Pomohla k tomu i možná nová zahraniční zakázka. "Pozitivnímu náhledu investorů dopomohla i zpráva o účasti ČEZ v tendru na vybudování nové jaderné elektrárny V3 v Jaslovských Bohunicích," uvedl makléř společnosti Cyrrus Radomír Vach.

Akcie ČEZ dále podle obchodníků podporuje v růstu výkup vlastních akcií, předpokládané zvýšení zisku v letošním roce a tím možná výplata rekordní dividendy a zahraniční akvizice. Na druhou stranu stát akcie ČEZ rozhodnutím vlády prodává a jeho podíl se zmenšil na 66,78 procenta, když ještě koncem srpna byl 67,61 procenta.

Dařilo se i akciím mediální skupiny CME, jež přidaly 1,91 procenta na 1975 korun, a akciím realitní a developerské společnosti ECM s výkonem 1,44 procenta na 1616 korun. Firma ECM už po ukončení obchodů na burze oznámila koupi administrativního projektu v jihovýchodní části Moskvy.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 4,475 miliardy Kč

- dluhopisy 0,515 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 7,7 milionů Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK