Stávka strojvůdců vyvolala chaos v Berlíně a Mnichově

12.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 12. října (zpravodaj ČTK) - Stávka německých strojvůdců, která začala dnes dvě hodiny po půlnoci na příměstských a lokálních tratích, má za následek rozsáhlé výpadky vlakových spojů ve velkých částech Německa. Největší komplikace však podle zpravodajské televize n-tv vyvolala dnes ráno ve velkoměstech jako jsou Berlín a Mnichov, kde jsou stávkou postiženy i městské vlaky, doplňující městskou hromadnou dopravu.

V některých regionech Německa dnes vyjíždí jen polovina z plánovaných spojů. Strojvůdci sdružení v odborech, kteří si stávkou chtějí vynutit na německých drahách (Deutsche Bahn) zvláštní platové podmínky, přitom hodlají držet německou železniční dopravu v šachu celý den až do půlnoci. Přerušení jejich práce by se tak mohlo přímo dotknout milionů lidí.

Stávka sice začala už v 02:00 SELČ, ale výrazně se projevila až v ranní dopravní špičce. Dráhy údajně zvolily tak časnou hodinu zahájení stávky, aby lokálky zůstaly v depech a vůbec nevyjížděly na koleje, kde by mohly bránit v plynulém provozu dálkových rychlíkových spojů.

Kromě Berlína a Mnichova stávka obzvlášť těžce doléhá na další aglomerace a městské oblasti protkané linkami příměstských tratí jako jsou Stuttgart nebo aglomerace Halle-Lipsko. V Bavorsku byl po zahájení stávky vypraven jen každý druhý vlak a velké výpadky pociťují cestující také v nejlidnatější spolkové zemi, Severním Porýní-Vestfálsku.

Část vlaků ale přesto jezdí, neboť někteří strojvůdci nejsou členy profesního odborového svazu GDL, který stávku organizuje. Dráhy místy situaci řeší zapojením náhradní autobusové dopravy.

Komplikace na železnicích se však přenesly i na německé silnice. Nezvykle velké množství lidí k přesunu do práce použilo automobil a podle autoklubu ADAC byly ráno některé silnice ucpané dříve než obvykle.

Strojvůdci kvůli několikaměsíčnímu sporu o mzdové tarify stávkovali naposledy přesně před týdnem, a to tři hodiny.

Ve čtvrtek večer se předák strojvůdcovských odborů Manfred Schell a šéf Deutsche Bahn Hartmut Mehdorn dohodli, že železniční společnost jim v pondělí předloží novou nabídku tarifní smlouvy. Odbory slíbily, že ve dnech následujících po dnešní stávce se na železnicích stávkovat nebude.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK