Pražská burza na dosah rekordu dopoledne klesla o 0,4 pct

12.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. října (ČTK) - Pražská burza dopoledne oslabila a vzdálila se dlouholetému rekordu, ke kterému byla na dosah ve čtvrtek. Investoři prodávali většinu předních akcií, obchodní aktivita byla podprůměrná. Změnu směru po oslabení zahraničních trhů makléři očekávali. Hlavní index PX byl v 11:30 níže o 0,41 procenta na 1892,6 bodu, vyplynulo z burzovních výsledků.

Pokles tuzemských akcií předpokládal například makléř firmy Fio David Brzek, podle kterého klesaly akcie ve Spojených státech i v Asii a k tomu bylo možné připojit očekávané vybírání zisků po silném růstu z poslední doby.

Akcie mediální skupiny CME si pohoršily o 1,3 procenta na 1948 korun, akcie Komerční banky sestoupily o 0,9 procenta na 4467 korun a akcie výrobce léčiv Zentiva odepsaly půl procenta na 1192 korun. K výjimkám patřily akcie firmy ECM, jež přidaly 1,7 procenta na 1643 korun. ECM ve čtvrtek po zavření burzy oznámila koupi kancelářského projektu v Moskvě. Podle analytika České spořitelny Petra Bártka zvýší akvizice portfolio ECM o zhruba 16 procent podle plošné výměry. "Vnímáme tuto akvizici jako lehce pozitivní pro ECM, jelikož v Moskvě je nedostatek kvalitních kancelářských prostor," uvedl Bártek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK