Čtyři odborové centrály ČSA souhlasí s růstem mezd o inflaci

12.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. října (ČTK) - Čtyři ze sedmi odborových centrál v Českých aeroliniích se s vedením firmy dohodly na kolektivní smlouvě na další tři roky, která jim zaručí mzdový růst o inflaci. Na dotaz ČTK to řekl předseda Odborové organizace leteckých mechaniků a avioniků Jan Kurinec. Jmenovat centrály nechtěl, řekl pouze, že dohody dosud nedosáhli piloti a právě mechanici. Mluvčí ČSA Daniela Hupáková se k informacím nechtěla vyjádřit, neboť se tak údajně obě strany dohodly.

Mechanici jednali s vedením firmy neúspěšně naposledy ve čtvrtek. Stejně jako všem ostatním jim firma podle informovaného zdroje nabídla růst mezd o inflaci s tím, že když se podaří dodržet podnikatelský plán, zvýší se růst v pololetí ještě o jeden procentní bod. Mechanici a pozemní personál aerolinek však zatím trvají na růstu o 20 procent během tří let.

Obě strany se mají sejít znovu během příštího týdne. Vedení firmy údajně nejdříve přišlo s návrhem nulového růstu mezd, kompromisně pak přistoupilo na vyrovnání inflace. Stejné podmínky nabízí všem odborovým centrálám.

Právě mzdy jsou kamenem úrazu kolektivního vyjednávání. Na všeobecné části smlouvy se již vedení podle Kurince dohodlo se všemi odborovými organizacemi. Všeobecná část tradičně zaručuje zaměstnancům výhody nad rámec zákoníku práce. Jde například o delší dovolenou nebo o kratší pracovní dobu během týdne.

Mzdové náklady představují pro firmu velkou zátěž. Poslední tři roky do konce roku 2007 mají zaměstnanci zaručen každoročně v průměru osmiprocentní nárůst mezd, což představuje každý rok sumu přes 300 milionů korun na mzdy navíc. Vedení prezidenta Radomíra Lašáka se proto snaží mzdový růst zastavit a věří, že k dohodě dojde ještě do konce roku.

Lašák již dříve řekl, za úspěch by považoval snížení růstu mzdových nákladů na 100 milionů korun ročně. Právě neschopnost zarazit každoroční osmiprocentní růst mezd včas vyčítají Lašákovi někteří analytici. "Myslel jsem, že pan Lašák bude razantnější a zvýšení mezd zatrhne už letos. Nevím, kdy jindy než v krizi, by se měly mzdy zmrazit," řekl nedávno analytik Jan Procházka.

Před přílišným nárůstem mezd varoval vedení firmy ve čtvrtek také předseda dozorčí rady a bývalý ministr financí Ivan Kočárník. Vedení Českých aerolinií nesmí dovolit přílišný nárůst mezd, jinak firma zkrachuje, řekl v rozhovoru pro Rádio Česko. Podle něj si Lašák nemůže dovolit stejnou manažerskou chybu jako předchozí vedení, které vyjednalo přílišný mzdový růst.

ČSA hospodaří již několik let se stamilionovou ztrátou. Za rok 2006 ztráta činila téměř 400 milionů korun. Lašák, který se stal prezidentem v lednu 2006 po Jaroslavu Tvrdíkovi, se snaží firmu dostat zpět do černých čísel. Podle podnikatelského plánu by se tak mělo stát již letos; vedení počítá s mírným výdělkem 42 milionů korun.

Po "uzdravení" firmy počítá stát, jako majitel, s privatizací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK