iDnes: Řízení pendolina závodníkem Fittipaldim prověří inspekce

12.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. října (ČTK) - Drážní inspekce prověří, zda České dráhy neohrozily bezpečnost cestujících, když nechaly vlakovou soupravu Pendolino řídit brazilským závodníkem Emersonem Fittipaldim. Informoval o tom server iDnes, který podal podnět k drážní inspekci na základě upozornění jednoho ze čtenářů.

Člověk, který chce řídit drážní vozidlo, byť pod dohledem druhé osoby, musí mít podle náměstka generálního inspektora Drážní inspekce Jana Kučery potřebné kurzy a zkoušky. "Na základě podnětu iDnes.cz prověříme, zda nedošlo k ohrožení bezpečnosti cestujících," sdělil serveru Kučera. Zda šlo o vážný přestupek, neuvedl.

Mluvčí Českých drah Ondřej Kubala podle serveru celou věc zlehčuje. "Fittipaldi si tam sedl jen kvůli fotografování. Pouze seděl, v žádném případě neřídil," uvedl. Strojvedoucí prý byl po celou dobu vedle něj, navíc ještě spolu s dalším kolegou. Řízení pendolina si podle informací serveru vyzkoušeli rovněž závodníci Tomáš Enge a Erik Janiš.

Závodníci v čele s dvojnásobným mistrem světa vozů formule 1 Fittipaldim zamířili ve čtvrtek z Prahy do Brna, kde se o víkendu jede formulový seriál A1 GP. Svezli se při té příležitosti pendolinem, neboť České dráhy jsou reklamním partnerem šampionátu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK