Neúroda ovoce na Slovensku o půlku sníží výrobu domácí pálenky

14.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Banská Bystrica 14. října (ČTK) - Na Slovensku se v tomto roce vyrobí ve srovnání s loňskem jen zhruba poloviční množství domácí pálenky. Zájem o vypálení domácího kvasu snížila neúroda ovoce; v některých částech Slovenska přišli zahrádkáři při jarních mrazech prakticky o celou úrodu. Nejčastějším destilátem bude v letošním roce hruškovice, shodli se majitelé pálenic, které oslovila ČTK.

"Čeká nás velmi špatná sezona," zhodnotil zájem lidí o pálení majitel pálenice v Bernolákově Peter Guldan. Podstatně se podle něj snížilo množství kvasu, který zahrádkáři nosí. "Lidé, co nosili 300 až 400 litrů kvasu, teď mají jen 50 litrů," dodal.

Podobné zkušenosti má i Július Šimo z Divína u Lučence nebo Jana Lukáčová z pálenice v Mošovcích. Sezona v její pálenici končí každoročně až v březnu nebo dubnu, ale letos odhaduje Lukáčová, že ji zavře už během prosince.

Slabá sezona může ohrozit i samotnou existenci některých z přibližně stovky oficiálních slovenských pálenic. Podle předsedy Sdružení pálenic na Slovensku Jozefa Beňa lidé navíc neustále hledají možnosti, jak ušetřit peníze za vysokou spotřební daň z lihu. Za vypálený litr čistého alkoholu stát inkasuje téměř 142 korun. Majitelé pálenic odhadují, že na Slovensku je přibližně 15.000 nelegálních destilačních zařízení.

Přesvědčit lidi, aby pálenku nedestilovali v domácích přístrojích, ale v bezpečnějších oficiálních pálenicích, by podle některých majitelů mohla novela zákona o spotřební dani z lihu. Optimální by podle nich bylo zavedení nezdanitelného množství čistého alkoholu na osobu a rok tak, jak je to běžné například v sousedním Rakousku.

Vypálení litru padesátiprocentní slivovice stojí od 105 do 150 korun, z nichž si asi 70 korun bere stát. Nižší ceny nabízejí především pálenice, do kterých si zájemce musí kromě ovocného kvasu přinést i vlastní dřevo na topení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK