Podniky více využívají outsourcing, snižují tak náklady

14.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. října (ČTK) - Stále více českých firem využívá k zajištění služeb tzv. outsourcing, což znamená, že vyčlení některé aktivity z podniku a nakupují je od specializovaných společností. Rozmach outsourcingu ale pomalu končí, firmy nyní začínají hojně využívat center sdílených služeb. Výhodou zajištění služeb zvenčí je hlavně úspora nákladů. Shodly se na tom oslovené poradenské firmy.

"V Česku konstantně stoupá zájem zejména o outsourcing méně kvalifikovaných profesí, jako je úklid, ostraha nebo nábor řadových zaměstnanců. Dá se říci, že v těchto oblastech je outsourcing již pravidlem. V posledních letech je pak i u nás patrný trend k rychlému rozšiřování outsourcovaných činností v IT, lidských zdrojích a financích," řekl ČTK partner oddělení podnikového poradenství Ernst&Young Petr Knap.

Největší rozmach využívání outsourcingu, který se na českém trhu objevil na počátku nového tisíciletí, již ale pominul a společnosti pečlivě zvažují, v jakých oblastech se jim to vyplatí, uvedl Jiří Klumpar z poradenské firmy PriceWaterhouseCooper's. V případě klasického outsourcingu není podle něj vždy možné dosáhnout požadované úrovně kvality a spolehlivost služeb.

Pokud jsou dodávané služby kvalitní a systém kontroly dodavatelů nezatěžuje firmu víc, než kdyby tyto činnosti zajišťovala sama, pohybují se úspory od deseti do 30 procent, míní Knap. Pokud se mu ale nevěnuje dostatečná pozornost, může snadno vést k nižší úrovni služeb, navíc někdy za podobnou nebo dokonce vyšší cenu než předtím, dodal.

Outsourcing prý zatím nejvíce využívají malé firmy pro zajištění například účetnictví, IT služeb a podobně, nebo naopak velké korporace. Ty vyčleňují v podstatě vše, co nespadá do jejich hlavní činnosti. Naopak středně velké společnosti zatím ve využívání outsourcingu pokulhávají, podotkl Knap.

Dodavatelé outsourcingu mají obvykle o pět až 15 procent menší provozní náklady než podniky, které by si tyto služby zajišťovaly samy, vyplývá ze studie firmy Everest Research Institute. Tato studie komplexně srovnávala provozní náklady, produktivitu, náklady na přechod k outsourcingu, a provozní a marketingové marže. Firmy poskytující outsourcing dosahují menších nákladů, protože prý umějí lépe využít své zdroje, mají pružnější provozní prostředí, lepší kontrolu nad provozní režií a více investují do globálního šíření informací.

Rozmach zažívají střediska sdílených služeb, které využívá či zamýšlí využít již více než polovina dotázaných společností, upozornil Klumpar. Lze podle něj očekávat, že právě tímto směrem se bude ubírat vývoj v nejbližším období, podpořený možností skupinové registrace k DPH. Výhodou je, že je vše pod jednou střechou, a tedy i jeden partner pro jednání, poznamenal Antonín Raizl z oddělení podnikového poradenství Ernst & Young.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK