Nobelovu cenu za ekonomii dostali Hurwicz, Maskin a Myerson

15.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 15. října (ČTK) - Nobelovu cenu za ekonomii za letošní rok získali tři američtí ekonomové Leonid Hurwicz, Eric Maskin a Roger Myerson, kteří vypracovali základy teorie optimálních mechanismů sloužících k žádoucímu fungování různých trhů. Ve Stockholmu to dnes oznámil výbor pro udělování Nobelovy ceny při Švédské akademii věd.

Akademie uvedla, že teorie návrhu mechanismů (mechanism design) umožňuje ekonomům rozlišovat situace, kdy trhy fungují žádoucím směrem a kdy nikoli. Výsledky této teorie je možné použít při určování pravidel pro aukce nebo specifické trhy, ale také pro rozmisťování mediků do nemocničních praxí nebo ve veřejných financích pro určení optimálního systému daní.

Nobelova cena za ekonomii byla ustavena v roce 1968 švédskou centrální bankou a nepatří mezi pět původních cen určených poslední vůlí vynálezce dynamitu Alfreda Nobela. Naprostou většinu cen za ekonomii získali američtí ekonomové. Většinu jich také dostali ekonomové za práce staré někdy až několik desetiletí, které již prošly zkouškou času a ukázalo se, že fungují.

Loni získal nejmladší z Nobelových cen americký ekonom Edmund S. Phelps, který zkoumal vztahy mezi inflací a nezaměstnaností. V podobném oboru jako dnešní laureáti pracovali nositelé ceny za rok 2005 Robert Aumann a Thomas Schelling, kteří byli oceněni za analýzu teorie her.

Vítěz Nobelovy ceny za ekonomii dostane deset milionů švédských korun (30 milionů Kč). Na slavnostním ceremoniálu 10. prosince pak od švédského krále převezme zlatou medaili a diplom.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK