Sdružení: Vánoční stromky zřejmě podraží

15.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Vánoční stromky letos zřejmě podraží. V řádu desítek procent podle odhadů stoupnou ceny jedlí. Vyšší ceny, asi o desetinu, lze očekávat také u smrků a borovic. Důvodem je hlavně nedostatek vánočních stromků v porovnání s poptávkou, řekl předseda Sdružení pěstitelů vánočních stromků Karel Michalik.

"Jestli se loni jedle prodávala od 450 korun, tak to letos může být 540 nebo 550 korun, ale těžko to zatím odhadovat," uvedl Michalik. Na předvánočním trhu jsou tyto stromky z velké části z dovozu, hlavně z Dánska či z Německa, a letos jich není dost.

Nedostatek se ale prý letos týká vánočních stromků obecně. Jak se to projeví v cenách smrků a borovic, bude hodně záležet na prodejcích. "Smrk či borovice o výšce 1,5 metru by se mohly pohybovat kolem 230 až 250 korun," odhadl Michalik.

Upozornil ale, že v cenách existují značné rozdíly, protože lidé třeba na vsi nezaplatí to, co ve větších městech. Ceny se tomu přizpůsobují a rozdíly mohou být i násobné.

V Česku se podle odhadů sdružení prodá asi milion přírodních vánočních stromků. Z toho asi polovina je z lesů a druhá půlka pochází z plantáží. Domácí pěstitelé na nich vypěstují asi 400.000 stromků, zbývajících 100.000 je z importu. V něm tvoří podstatnou část jedle.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK