Japonské akcie kvůli bankám výrazně oslabily

16.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. října (ČTK) - Japonský akciový trh dnes výrazně oslabil a jeho hlavní index ztratil přes jedno procento. Investoři prodávali především akcie bank v obavách z pokračování problémů na světovém úvěrovém trhu. Na devizovém trhu oživil kurz jenu, který tak využil poklesu akcií nejen v Japonsku, ale i v dalších zemích Asie.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 1,3 procenta na 17.137,92 bodu. Širší index TOPIX se propadl o 1,9 procenta.

Investoři prodávali zejména akcie bank jako Mitsubishi UFJ Financial Group, čímž reagovali na pondělní nepříznivý výhled americké Citigroup. Pod tlakem byly i akcie vývozců jako Canon, které trpěly obavami ze zpomalení spotřebních výdajů v USA.

Akcie největší domácí makléřské společnosti Nomura klesly o 0,5 procenta. Reagovaly tak na čtvrtletní velkou ztrátu vyvolanou náklady na stažení z amerického trhu realitních dluhopisů a plán propuštění čtvrtiny amerických zaměstnanců.

Kurz jenu díky poklesu akcií v Tokiu i jinde mírně získával. Jen roste vždy, když se mezi investory zvyšuje nechuť k vyššímu riziku. V opačném případě bývá jen pod tlakem, protože je díky nízkým úrokům hlavním nástrojem investování do měn s vysokými výnosy.

Jen rostl během tokijského obchodování, ke konci se však vrátil na výchozí úrovně. Uzavíral tak vůči dolaru bez větší změny kolem 117,30 JPY a k euru byl na 166,60 JPY. Dolar k euru kótoval rovněž beze změny na 1,4205 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK