Foxconn oficiálně zahájil stavbu nové továrny v Kutné Hoře

16.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kutná Hora 16. října (ČTK) - Tchajwanská společnost Foxconn dnes oficiálně zahájila v Kutné Hoře stavbu nové továrny na výrobu počítačů a jejich komponentů. Její první část by měla být uvedena do provozu v únoru příštího roku, celá stavba pak má být dokončena v červnu, řekl Jan Černý, který má investici na starosti. Do stavby kutnohorské továrny firma investuje 147 milionů dolarů (asi tři miliardy Kč). Celkem by v nové továrně mělo najít práci postupně až 5000 lidí.

Slavnosti u příležitosti zahájení stavby se zúčastnil i prezident a výkonný ředitel Foxconnu Terry Gou. Spolu s premiérem Mirkem Topolánkem a dalšími hosty zasadili před vchodem do budoucí továrny strom ginko bilobu. Postupně k němu v areálu závodu přibudou další stovky dřevin.

V kutnohorské průmyslové zóně na Rovinách se už začala montovat první výrobní hala Foxconnu. Celková výrobní plocha bude mít kolem šesti hektarů a v případě potřeby se může rozšířit, dodal Černý. Technologie by se podle něj měla začít montovat v lednu.

"Všechno běží podle plánu, takže věřím tomu, že první zaměstnanci nastoupí do práce v lednu příštího roku," řekl novinářům kutnohorský starosta Ivo Šalátek. Foxconn podle něj sdělil, že už v lednu zaměstná několik set lidí, v současnosti už zaměstnává z Kutné Hory a okolí asi 200 lidí.

Kutnohorsko má už několik let jednu z nejvyšších mír nezaměstnanosti ve Středočeském kraji. Splnit ale požadavky firmy na počet zaměstnanců nebude jednoduché, úřad práce může firmě nabídnout 800 až 1000 lidí. Očekává se, že do města přijdou za prací stovky lidí z jiných regionů.

Starosta se ale neobává, že by příliv nových obyvatel městu způsobil větší problémy. "Kutná Hora má dostatečnou kapacitu základního školství. Další potřeby lze docela snadno řešit, Foxconn přislíbil jakoukoliv pomoc, kdyby se město dostalo do problémů," dodal starosta.

Foxconn začal v Česku podnikat v roce 2000 v areálu zkrachovalé HTT Tesla Pardubice a postupně se zařadil mezi největší průmyslové podniky v zemi. Jeho loňský obrat 72,8 miliardy Kč byl pátým nejvyšším v Česku. V pardubickém závodě firma zaměstnává 3000 lidí v hlavním pracovním poměru a 5000 externistů a brigádníků.

Foxconn patří k největším světovým výrobcům výpočetní a komunální techniky, konektorů, kabelů a skříní pro počítače. Ve svých závodech po celém světě zaměstnává přes 300.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK