ČEZ podal nezávaznou nabídku na bulharskou elektrárnu Belene

17.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. října (ČTK) - Energetická společnost ČEZ podala nezávaznou nabídku na koupi menšinového podílu v nové jaderné elektrárně, která bude stát v Belene na Dunaji. Soutěž vypsala bulharská státní energetická společnost NETC. Sdělila to mluvčí společnosti Eva Nováková.

"Podrobnosti nabídky nebudou zveřejněny, další postup v soutěži určí energetická společnost NETC," uvedla Nováková. Vítěz tendru se má podílet 49 procenty na základním kapitálu nově připravované společnosti BPC (Belene Power Company). NETC si ve společnosti, která bude elektrárnu vlastnit, provozovat, financovat i řídit, ponechá 51procentní podíl.

NETC vyzvala k předložení nabídek vedle firmy ČEZ dalších pět energetických společností, a to Enel, E.ON, RWE, EDF a Electrabel.

Bulharský ministr hospodářství a energetiky Petar Dimitrov řekl minulý týden novinářům, že vláda vybere strategického partnera ještě před koncem roku. Dvojí posunutí termínu pro podání nabídek podle něj neznamená změnu plánu. Výstavba má začít v příštím roce.

Nová elektrárna v Belene - ležícím na Dunaji přibližně 250 kilometrů severně od Sofie - má nahradit čtyři zastaralé reaktory sovětského typu v Kozloduji, která je zatím jedinou bulharskou jadernou elektrárnou. Ta musela být částečně uzavřena na nátlak Evropské unie.

Elektrárna má stát až pět miliard eur (138 miliard korun) a s uvedením do provozu se počítá v roce 2014. Dva jaderné bloky, každý s instalovaným výkonem 1000 megawattů (stejně jako v Temelíně), budou osazeny ruskými tlakovodními reaktory VVER třetí generace.

Výstavbu zajistí ruská firma Atomstrojexport, v níž má skoro poloviční podíl plynárenský gigant Gazprom. V konsorciu, které se bude na výstavbě podílet, je rovněž francouzská Areva a německý koncern Siemens. Soutěže na dostavbu elektrárny se zúčastnilo i české konsorcium v čele se Škodou JS, kvůli vyšší předložené ceně ale neuspělo. Plzeňský podnik přesto nyní jedná s Atomstrojexportem o spolupráci a chce se prosadit jako subdodavatel výrobků, systémů i servisních služeb.

ČEZ, z dvou třetin vlastněná státem, je největší středoevropskou elektrárenskou společností a nejziskovějším tuzemským subjektem. V Bulharsku již vlastní distribuční společnosti a černouhelnou elektrárnu Varna s instalovaným výkonem 1260 megawattů.

Skupina ČEZ loni hospodařila s konsolidovaným čistým ziskem 28,8 miliardy korun. Pro letošní rok čeká vedení společnosti nárůst čistého zisku o 22 procent na 35,1 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK