MMF zvýšil odhad růstu české ekonomiky v roce 2008 na 4,6 pct.

17.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. října (ČTK) - Česká ekonomika letos vykáže růst o 5,6 procenta, příští rok už to ale bude o celý procentní bod méně. Předpovídá to Mezinárodní měnový fond (MMF), který před svým podzimním zasedáním zveřejnil zprávu s názvem Světový ekonomický výhled. Prognóza na příští rok je nicméně pro Česko příznivější než fond uváděl v jarním výhledu, kdy Česku předpovídal růst 4,3 procenta.

Naopak s pomalejším růstem proti původní prognóze musí podle MMF počítat Slovensko, i když jeho růst zůstane vysoko nad růstem české ekonomiky. Ve skupině středoevropských zemí Slovensko zůstává jasným premiantem; blíží se mu sice Polsko, ale i jeho růst bude v příštím roce podle prognózy MMF o dva procentní body nižší než růst Slovenska.

"Zavedení plánů fiskální konsolidace zůstává prioritou v zemích, kde dlouhodobě převládají obavy o fiskální stabilitu. To je například v České republice, Maďarsku a Polsku," uvedl fond.

Střední Evropa těží z přílivu zahraničních investic, které často směřují do výstavby nových montážních závodů. V regionu se zvyšují disponibilní příjmy, zlepšila se situace na trhu práce a lidé mají lepší přístup k úvěrům. Investiční aktivita i výdaje spotřebitelů se proto drží na solidní úrovni, což je zřejmé hlavně na jihu Evropy a v Pobaltí.

Příliv zahraničního kapitálu regionu střední a východní Evropy pomáhá i z jiného důvodu: výroba totiž z velké části směřuje na zahraniční trhy a vyšší objem exportu těmto zemím pomáhá držet pod kontrolou deficit běžného účtu. Akutním nebezpečím není ve střední Evropě ani inflace, z části kvůli postoji centrálních bank, z části díky zpevňování regionálních měn.

Fond nicméně upozorňuje, že ve zpevňování místních měn mohla sehrát určitou roli spekulace některých investorů. "Takové faktory se ale obtížně kvantifikují. Mladé evropské ekonomiky, především ty s větší potřebou vnějšího financování a zřetelným zastoupením více měn v bilanci soukromých firem, by mohly nepříznivě pocítit změnu nálady mezi investory," upozornil fond.

V příštím roce je ve střední a východní Evropě nutné počítat se snížením tempa růstu domácí poptávky, částečně kvůli očekávanému zvyšování úrokových sazeb a zhoršení dostupnosti úvěrů.

"Poptávka by ale přesto měla zůstat dost silná, protože ji podpoří vysoký objem transferů z Evropské unie a nadprůměrné pobídky pro firmy ze západní Evropy," uvádí zpráva MMF. Na druhou stranu bude nepříznivě působit finanční krize ve světě, která by mohla přispět ke zpomalení růstu cen nemovitostí.

MMF zveřejněním výhledu zahajuje podzimní zasedání, které se týká rovněž Světové banky. Hlavní jednání budou koncem týdne a delegáti se zaměří na problémy finančních trhů, kurzy měn a situaci na trhu bydlení ve Spojených státech. V pátek se bude konat schůzka ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G7 a předpokládá se, že jedním z hlavních témat bude slabý dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK