Vývoj v regionu přiblížil korunu k rekordům

17.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. října (ČTK) - Česká měna posílila vůči oběma hlavním světovým měnám. Proti euru se koruna dokonce během dne obchodovala na úrovni 27,43 koruny za euro, den končí na 27,47 Kč/EUR. K dolaru se koruna rovněž přiblížila k rekordu a zakončila na 19,34 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Česká koruna ve vleku ostatních regionálních měn i příznivého globálního sentimentu k rizikovějším aktivům, který se promítl v růstu akciových burz a posilování měn rozvíjejících se trhů, zpevnila v průběhu dne k hranici 27,42 Kč/EUR. Domácí měna se tak opět přiblížila ke svému rekordnímu maximu," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

"Po velmi dlouhé době se všechny čtyři středoevropské měny sladily a měly stejný trend. Česká koruna, slovenská koruna, polský zlotý i maďarský forint zpevnily," doplnil analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Na zahraničních trzích se mezitím dostal opět pod výprodejní tlak dolar. "Americkou měnu torpédovaly zprávy z realitního trhu. Výstavba nových domů ve Spojených státech v září meziměsíčně spadla o 10,2 procenta na více než 14leté minimum," uvedl Pikora. Dolar se tak na konci dne obchodoval na 1,421 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK