Právo: Obchod s Čínou podle bývalého šéfa Fedu prospívá všem

18.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - S překvapivě pozitivním hodnocením globální ekonomické role Číny vystoupil ve středu v Praze prostřednictvím živého satelitního přenosu na konferenci Dny USA a EU bývalý šéf amerického Federálního rezervního systému (Fed) Alan Greenspan. Informuje o tom dnešní Právo. Z obchodu s Čínou má již nyní užitek celá planeta, zdůraznil Greenspan.

V debatě zopakoval i svůj postoj k vyhlídkám americké ekonomiky po nedávné úvěrové krizi a prohlásil, že nevidí akutní nebezpečí v oslabování amerického dolaru.

Ačkoliv je Čína komunistická, její systém podle Greenspana nelze označovat za socialismus, protože jde prý fakticky o kapitalismus. Značný podíl na tom mají zahraniční investice, ještě do 80. let minulého století zakázané. Díky nim nyní plyne do země ročně 700 miliard dolarů. Mění se i formy vlastnictví, uvedl Greenspan. Podle něj lze v dlouhodobé perspektivě očekávat konflikt mezi autoritářskou stranou a trhem.

Krize hypotečního trhu ve Spojených státech podle Greenspana uvrhla největší světovou ekonomiku do zcela bezprecedentních problémů, které se ovšem v poslední době zmírňují. Definitivní konec ale nelze předvídat, protože ještě dlouho bude trvat nedůvěra na realitním trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK