Co dělat, když potřebujete posečkat se zaplacením daně?

18.10.2007 | , Finance.cz
DANĚ


Život připravuje různé situace a překvapení. A někdy nenadálé okolnosti mohou zapříčinit, že nejsme schopni dostát svým povinnostem. Naštěstí lze většinou najít nějaké řešení. Jedním z nich může být i tzv. posečkání daně.

Jste podnikatel, živnostník nebo firma? Máte nějaké objektivní důvody k tomu, že nejste schopni zaplatit vyměřenou daň. V těchto případech může správce daně na základě žádosti daňového subjektu povolit posečkání daně nebo její zaplacení ve splátkách. Posečkání daně lze povolit také u částek, u nichž lze očekávat, že budou odepsány. Tuto problematiku řeší zákon č. 337/1992 Sb. o správě daní a poplatků v § 60.

Jednat v této záležitosti, tj. podat žádost může daňový subjekt tj. jak fyzická, tak právnická osoba, za kterou jedná statutární orgán nebo ten kdo je za ni oprávněn jednat. Každý daňový subjekt si může jednat zmocněný zástupce.


Důvody pro posečkání daně


Správce daně povolí posečkání daně, pokud by neprodlené zaplacení daně bylo pro dlužníka spojené s vážnou újmou nebo není-li z jiných důvodů možné vybrat celý daňový nedoplatek najednou.


Žádost o posečkání daně


Žádost se podává nebo doručuje na místně příslušný finanční úřad, tj. ten úřad, který daň, jejíž posečkání žádáme, vyměřil a předepsal. Adresa, telefonické spojení a jména pracovníků správce daně jsou uvedeny na příslušném platebním výměru na daň.
K žádosti je třeba přiložit všechny doklady a důkazní prostředky, které podporují tvrzení a důvody v žádosti uváděné.  Není třeba prokazovat skutečnosti obecně známé nebo známé správci daně z jeho činnosti, jakož i právní předpisy uveřejněné nebo oznámené ve sbírce zákonů.


Poplatky


Je předepsán správní poplatek ve výši 400 Kč. Poplatek lze uhradit například vylepením kolkové známky na žádost. Předmětem poplatku není přijetí žádosti pokud požadovaná úleva činí trojnásobek nebo méně než trojnásobek stanovené sazby poplatku. Nezaplatí-li žadatel správní poplatek ani v náhradní lhůtě stanovené ve výzvě, správce daně zastaví zahájené řízení nebo úkon neprovede, nestanoví-li zákon o správních poplatcích jinak.


Pokud je žádosti vyhověno, mohou být stanoveny další podmínky. Nesplnění termínů a podmínek může vést ke ztrátě výhod plynoucích z posečkání či povolení splátek. V době povoleného posečkání či splátkování daně, pokud není v rozhodnutí stanoveno jinak, se při dodržení stanovených podmínek nepočítá penále, ale za dobu posečkání daně nebo splátek daně se počítá úrok z odložené částky ve výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o sedm procentních bodů, platné pro  první den příslušného kalendářního pololetí.


4326.gifFinanční úřad nemá povinnost podané žádosti zcela nebo i jen částečně vyhovět, ani nemusí své rozhodnutí odůvodňovat. Vždy záleží jen na věrohodnosti a závažnosti předkládaných důkazních prostředků.

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ