Stávka strojvůdců zatím postihla hlavně východ Německa

18.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 18. října (zpravodaj ČTK) - Dnešní stávka německých strojvůdců silně narušila provoz hlavně na železnici ve východní části Německa, příměstské vlaky jezdí s mírným omezením. Dálkové spoje podle tvrzení německých drah postiženy nebyly, ale vlaky směřující do Česka nabraly zpoždění. Stávka, která začala v 02:00 SELČ, má trvat do 11:00 SELČ, společnost Deutsche Bahn (DB) provozující německé dráhy však očekává obnovení provozu podle jízdního řádu až v podvečer.

Až 80 procent vlaků dnes nevyjelo na svou trasu ve spolkové zemi Meklenbursko - Přední Pomořansko na severovýchodě Německa, masivní výpadky regionálních spojů přerušení práce strojvůdců způsobilo i v dalších "nových" spolkových zemích Německa. S velkými omezeními jezdí i příměstské vlaky v Mnichově a Frankfurtu nad Mohanem. V Berlíně, Hamburku a Hannoveru vyjíždějí s desetiminutovými až dvacetiminutovými odstupy, oznámila DB.

Stávka německých železničářů se projevila i na provozu Českých drah. Dráhy musely vypravit zvláštní spoj z Plzně do Prahy, který nahradí zpožděný ranní rychlík z Mnichova do české metropole. Ten před hranicemi z ČR nabral zpoždění přes 90 minut, řek ČTK mluvčí drah Ondřej Kubala.

Odborový svaz německých strojvůdců (GDL) usiluje o vyjednání vlastní tarifní smlouvy. Dráhy však pondělí předložily pouze návrh výhodnější kolektivní smlouvy vycházející z dohody s ostatními odborovými svazy na železnici.

Strojvůdci jej odmítli i přesto, že předpokládala pro téměř všechny strojvůdce jednorázovou odměnu ve výši 2000 eur (zhruba 55.000 korun) především za přesčasy a údajně desetiprocentní nárůst mezd. Strojvůdci během několikaměsíčního sporu s vedením Deutsche Bahn požadovali až třetinový růst mezd.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK