Čínská automobilka Brilliance v březnu zamíří na český trh

18.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Přibližně v březnu příštího roku se začnou na českém trhu prodávat vozy čínské značky Brilliance. Firmu bude na českém trhu zastupovat skupina Antonína Charouze, která počítá s nabídkou nejméně tří modelů. Na pražské výstavě Autoshow to dnes uvedli zástupci společnosti Charouz Motor.

Na výstavě byl k vidění sedan BS4 vybavený benzinovým motorem Mitsubishi o obsahu 1,8 litru a výkonu 136 nebo 170 koní. Auto vybavené v základní verzi ABS, manuální klimatizací a čelními i bočními airbagy je 4,65 metru dlouhé a do kufru se vejde 430 litrů zavazadel, cena by se měla pohybovat kolem 400.000 korun. Například cena Škody Octavia začíná na 424.900 Kč, ale s motorem o obsahu 1,4 litru. Škoda měří 4,57 metru a má zavazadlový prostor 560 litrů.

Vedle toho by měl čínský výrobce dodávat na český trh větší limuzínu BS6 a také sportovní hatchback. Brilliance, která mimo jiné montuje vozy BMW pro čínský trh, přitom nejde cestou kopírování vozů jiných renomovaných značek, ale vsadila na původní design, který pro BS4 navrhl italský Pininfarina.

O levných čínských vozech se začalo hovořit především v souvislosti s jejich účastí na nedávném autosalonu ve Frankfurtu, kde se objevily nekvalitní modely kopírující vozy Toyota RAV4, Land Cruiser nebo BMW X5. Vozy z Číny se ale podle odborníků zatím vyznačují nejen až o polovinu nižší cenou než originály, ale také většinou nekvalitními materiály i zpracováním a velmi nízkou úrovní bezpečnosti.

O dovozu čínských vozů Brilliance a dalších značek uvažoval před dvěma lety největší tuzemský autobazar AAA Auto. Nakonec kvůli tehdejší nízké kvalitě aut od záměru ustoupil.

Vedle BS4 měla dnes na Autoshow českou výstavní premiéru například Škoda Fabia Combi, Fiat 500, VW Tiguan nebo Kia Cee'd. Poprvé v Česku je k vidění i Shelby GT 500 s výkonem 500 koní za dva miliony korun nebo supersportovní Spyker C8 Spyder za 7,3 milionu. Další česká novinka Mosler MT 900SC za 5,2 milionu korun dokáže vyvinout rychlost až 320 km/h.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK