EK prozkoumá oprávněnost pětiprocentní sazby DPH na koně v ČR

18.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. října (zpravodaj ČTK) - Evropská komise začala zkoumat, zda ČR oprávněně používá pětiprocentní sazbu daně z přidané hodnoty (DPH) na živá zvířata, zejména koně. Podle komise nemohou členské státy používat sníženou DPH u zvířat, která neslouží k produkci potravin. Stejně tak EK prozkoumá DPH na koně v dalších šesti státech. Nizozemsku kvůli tomu pohrozila i žalobou.

Komise se bude uplatňováním snížené sazby DPH na všechny druhy koní včetně závodních zabývat také v případě Francie, Německa, Irska, Itálie, Lucemburska a Rakouska. "Komise zahájila vyšetřování, aby zjistila, zda sedm členských států používá sníženou DPH v souladu, či nesouladu s evropským právem," uvedli dnes zástupci EK. Komise zaslala těmto sedmi zemím včetně ČR žádost o informace a vyzvala je, aby do dvou měsíců předložily své připomínky.

Toto vyšetřování je prvním krokem, který může komise učinit. Druhým je zaslání takzvaného odůvodněného stanoviska, jakéhosi varování, že případ může skončit žalobou. Třetím možným krokem je pak jednání u Evropského soudního dvora. V případě odsouzení hrozí příslušné zemi ze strany komise pokuta.

Žalobou dnes komise pohrozila kvůli snížené DPH na koně Nizozemsku, které uplatňuje sníženou sazbu DPH šest procent, a požádala jej, aby změnila své právní předpisy.

Podle směrnice o DPH mohou být předmětem snížené sazby této daně pouze dodávky zboží a poskytování služeb, která jsou uvedena na omezeném zvláštním seznamu. Seznam zahrnuje potraviny pro lidskou a zvířecí spotřebu, jakož i živá zvířata, semena, rostliny a přísady obvykle určené k použití při přípravě potravin. "Dodání koní, které obvykle není určeno k produkci potravin, v tomto úplném seznamu není uvedeno," uvedla komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK