Koruna je podruhé během dne na novém rekordu 19,20 Kč/USD

18.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Koruna dnes již podruhé překonala rekord k dolaru a obchoduje se na 19,20 Kč/USD. Důvodem je oslabení dolaru na světových trzích na nové minimum 1,4300 USD/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Za propad dolaru mohou hlavně podle analytika Patria Online Tomáše Vlka nové zprávy kolem amerického realitního trhu. "Šéf americké centrální banky Bernanke, ministr financí USA Paulson i Mezinárodní měnový fond postupně varovali, že se propad realitního trhu negativně podepíše na výkonnosti americké ekonomiky," uvedl. K tomu se podle něj přidala horší data o počtu zahájených staveb domů v USA a americká centrální banka ve své Béžové knize uvedla trh nemovitostí jako jeden z důvodů zvolňování ekonomického růstu.

"Zvýšené obavy ze zpomalování americké ekonomiky živí očekávání na další snižování sazeb americké centrální banky. Spolu s tím klesají americké výnosy a dolar se dostává pod tlak," vysvětlil Vlk.

Slabý dolar je pro českou ekonomiku spíše přínosem. Padající americká měna pomáhá snižovat ceny benzinu a zemního plynu. Lidé také potřebují méně peněz na koupi počítačů, notebooků, fotoaparátů a další elektroniky z Asie nebo USA. Horší je však situace opět pro české vývozce, kteří prodávají za dolary.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK