MZe: Evropská komise zastavila řízení kvůli tendrům Lesů ČR

18.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Evropská komise zastavila řízení proti České republice ohledně tendrů, v nichž státní podnik Lesy ČR v letech 2004 a 2005 zadával lesní práce soukromým firmám. Sdělilo to ministerstvo zemědělství. Tehdejší výběrová řízení Lesů ČR se neřídila zákonem o zadávání veřejných zakázek a Evropská komise k nim měla výhrady. Podle ministerstva ale její nynější rozhodnutí potvrzuje, že nedostatky byly napraveny.

"Informovali jsme Evropskou komisi o tom, že v současné době Lesy ČR plně dodržují zákon o zadávání veřejných zakázek. Smlouvy na zakázky, které byly předmětem tohoto řízení, v současné době již neplatí," uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič. "Skutečnost, že Evropská komise zastavila řízení, de facto potvrzuje, že jsme napravili případné nedostatky a že naše vysvětlení považuje bruselská administrativa za uspokojivé," dodal.

Brusel se začal tendry státního podniku, který spravuje zhruba polovinu lesů v zemi, zabývat v polovině prosince 2005 na základě stížnosti lesnické společnosti CE WOOD. Evropská komise si nejdříve z ČR vyžádala odpovědi na řadu otázek a později rozhodla, že výběrová řízení porušila předpisy Evropské unie. Česku pak zaslala takzvané odůvodněné stanovisko, tedy poslední varování předtím, než celá věc skončí u soudu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK