BBC se chystá na digitální éru; zanikne 1800 pracovních míst

18.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. října (ČTK) - Britská rozhlasová a televizní stanice The British Broadcasting Corporation (BBC) chystá hlubokou reorganizaci, při které zruší asi 1800 pracovních příležitostí. Zaměstnává asi 23.000 lidí, takže předpokládaný úbytek počtu pracovních příležitostí tvoří kolem osmi procent. BBC propouštěla už před dvěma lety, kdy přišlo o místa 3780 lidí. Tehdy se odbory na protest rozhodly stávkovat. Podobný vývoj hrozí i nyní.

BBC se chystá vysílat méně pořadů a od zaměstnanců bude vyžadovat, aby se podíleli na obsahové přípravě nejen pro televizi a rozhlas, ale i pro internet. BBC se tak hodlá přizpůsobit nástupu digitální éry.

"Média se mění, diváci i posluchači se mění. Řekl bych, že za pár let se budeme na tyto změny dívat jako na okamžik, kdy BBC učinila několik velmi těžkých rozhodnutí," oznámil dnes zaměstnancům generální ředitel Mark Thompson. Změny prý nespočívají pouze ve snížení počtu míst, ale také ve využití velkých možností, které před BBC jsou.

Avizované změny se ale nezamlouvají odborářům, kteří pohrozili, že mohou sáhnout ke stávce. Propouštění se totiž dotkne i novinářů a dokumentaristů a odbory jsou přesvědčeny, že takový krok ohrozí kvalitu práce. Thompson upřesnil, že v příštích šesti letech se počet zaměstnanců sníží o 2500, ve stejné době ale vznikne asi 700 nových míst.

Zhruba 370 míst BBC zruší ve své zpravodajské součásti, kolem 660 míst zanikne v divizi, která vyrábí aktuální publicistické pořady spolu s dětskými a zábavnými pořady. V regionálních pracovištích počet zaměstnanců klesne asi o 550 a přibližně o deset procent se sníží počet pořadů, které v BBC vznikají.

"Nechápeme, jak mohou tvrdit, že brání veřejnoprávní vysílání, a přitom neurvale škrtat v oblasti hlavního zpravodajství a aktuálních událostí. Jestliže BBC nepřehodnotí svůj postoj, stávka bude zřejmě nevyhnutelná," reagoval podle agentury AP šéf odborového svazu novinářů Jeremy Dear.

BBC mimo jiné počítá s prodejem televizního centra v západním Londýně, kde vzniká většina televizních pořadů a téměř všechny zpravodajské pořady pro televizi a rozhlas. Podniku chybí asi dvě miliardy liber, takže prodej centra by měl zajistit alespoň část peněz.

Nedostatek peněz je výsledkem postoje vlády, která manažery BBC začátkem roku přinutila, aby si podnik vzal z televizních poplatků menší část než o jakou žádal. BBC, podobně jako veřejnoprávní televize v jiných zemích, totiž dostává peníze od státu. Ten je vybírá od každé domácnosti, která má televizní přijímač.

Thompson se před oznámením plánu restrukturalizace setkal s odborovými předáky, a teprve potom informoval zaměstnance. Generální tajemník odborové organizace zaměstnanců rozhlasu a televize Gerry Morrissey ale varoval, že pokud bude BBC propouštět svévolně, je stávka téměř jistá. BBC chce přitom začít propouštět už v pátek.

Thompson označil snižování nákladů za radikální reformu, která má ukončit současný neefektivní systém. Ten spočítá v tom, že jednotlivé týmy žurnalistů, producentů, techniků a scénáristů z různých rozhlasových a televizních stanic pracují na stejném tématu či aktualitě. Proto chce také BBC od svých zaměstnanců, aby pracovali napříč všemi médii, tedy nejen pro rozhlas a televizi, ale i pro internetovou součást BBC.

BBC v poslední době provází řada problémů. Tgento měsíc rezignoval šéf hlavního televizního kanálu kvůli sporům o nedbalou editaci záběrů britské královny. To ale není zdaleka jediný problém tohoto druhu. Na BBC si mnoho lidí stěžovalo kvůli tomu, že je televize klame. Šlo například o to, že se televize nedokázala vypořádat se zmanipulovanými výsledky divácké soutěže, nebo že předtočené vysílání prezentovala jako živé.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK