Škromach: Důchodový věk by na 65 let neměl růst hned

18.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Opoziční ČSSD navrhuje, aby se důchodový věk po dosažení hranice 63 let zmrazil a na plánovaných 65 let se začal zvyšovat od nynějška až asi za 20 let. Řekl to místopředseda strany a její stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. S odchodem do penze v 65 letech po roce 2030 počítá důchodová reforma, kterou navrhuje ministr práce Petr Nečas (ODS). Úpravu penzijního systému projednává komise parlamentních stran.

S tím, že by lidé po roce 2030 odcházeli do penze v 65 letech, ČSSD souhlasí. Podle Škromacha je ale nutné najít model, podle něhož by věk rostl. Věková hranice se posouvá už od poloviny 90. let, a to na 63 let. U mužů se každoročně zvedá o dva a u žen o čtyři měsíce. Muži původně odcházeli do penze v 60 letech, bezdětné ženy v 57 letech a matky podle počtu dětí v 53 až 56 letech. Podle tabulky, kterou zveřejnila Česká správa sociálního zabezpečení, by měli muži dosáhnout důchodové hranice 63 let v roce 2016 a bezdětné ženy v roce 2019.

Zatímco podle Nečase by zvyšování důchodového věku mělo dál plynule pokračovat, ČSSD by ho zmrazila u mužů asi na 12 let a u žen zhruba na devět let. Zvedal by se až v posledních letech před rokem 2030. Podle Škromacha by pak mohl růst rychleji, a to například o šest měsíců za rok. Stínový ministr míní, že plynulé zvyšování věku by mohlo situaci v ČR zkomplikovat a zvýšit nezaměstnanost. "Musí tu být programy na podporu zaměstnávání lidí nad 55 let. Není možné jim jen říct: Budete pracovat déle, ale nebude pro vás práce," řekl Škromach.

Podle výsledků dva roky starého výzkumu jen dvě pětiny lidí hodnotí vztah firem ke starším zaměstnancům jako dobrý. Více než pětina Čechů a Češek je přesvědčena o tom, že by se šéfové starších zaměstnanců rádi zbavili. Lidé sami ale považují pracovníky vyššího věku většinou za nepružné, neschopné učit se a pracovat s novými technologiemi. Častý je názor, že zabírají místo mladším a výkonnějším.

S podporou zaměstnávání starších pracovníků počítá i ministr Nečas. Zvažuje například snížení odvodů o tři či čtyři procentní body firmám, které by přijaly osoby nad 55 let na částečný úvazek.

Komise pětice parlamentních stran k reformě důchodů se sešla naposledy ve středu. Stanovila zatím 12 okruhů změn penzijního systému. Podle Škromacha u pěti již nyní panuje většinová shoda, u dalších pěti se řešení hledá, zbývající dva jsou problematické.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK