Dražebníci: Nový zákon o dražbách vytvoří bariéry v podnikání

18.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. října (ČTK) - Nový zákon o veřejných dražbách podle dražebníků vytvoří další bariéry v podnikání v této oblasti. Zvýší podle nich také náklady na výkon státního dozoru. Sdělil to předseda představenstva České asociace dražebníků (ČAD) Jiří Bureš. Podle ministerstva pro místní rozvoj, které zákon připravuje, má nová úprava přinést mimo jiné větší jistotu do dražeb na internetu.

Ministerstvo navrhuje, aby dražebníci, kteří draží majetek z konkurzních podstat, nebyli živnostníci. "Tito dražebníci by postupovali podle zvláštního zákona s tím, že nemají právo na úhradu nákladů, ale pouze odměny," uvedl Bureš. Podle ministerstva prý bývá tunelován majetek dlužníka, správce podvodně jedná s dražebníkem a účelově se nafukují náklady, dodal Bureš.

Dražebníci naopak chtějí, aby dražební činnost byla nadále živností a aby působili pod odborem živností ministerstva průmyslu a obchodu. Asociace dále navrhuje zrušení nedobrovolných dražeb, tedy dražeb, které se provádí na návrh věřitele, a přenechat je exekutorům. Výjimku by pak tvořily dražby, s nimiž by souhlasil věřitel i navrhovatel.

Dražebníci také navrhují, aby se aukční síně nemusely řídit novým zákonem. "Dále byla podpořena myšlenka, aby informace o všech dražbách byly zobrazovány na centrální adrese, kterou spravuje Česká pošta," dodal Bureš. Své připomínky k návrhu zákona předala asociace ministerstvu v květnu.

"Český dražební trh se nachází v takové krizi, jaká zde ještě nebyla," tvrdí asociace. Podle ní letos poklesne počet dražeb i objem draženého majetku. Z více než 1200 dražebníků téměř polovina zatím letos neprovedla ani jednu dražbu."Zřejmě bude překonán i loňský rok, kdy počet dražeb a objem draženého majetku byl nejnižší v historii platnosti zákona o veřejných dražbách," uvedla asociace. Zákon platí od května 2000, v roce 2006 byl počet dražeb 3100. Letos jich zatím bylo zhruba 2200.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK