Americké akcie zahájily obchodování poklesem

18.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. října (ČTK) - Ceny akcií na amerických trzích se v úvodu dnešního obchodování snižovaly a značný vliv na průběh obchodování měly hospodářské výsledky některých velkých firem. Negativně zapůsobila zpráva o hospodaření finančního ústavu Bank of America, jejíž zisk nesplnil odhady analytiků.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.856 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel skoro 0,3 procenta hodnoty. Širší index S&P 500 klesl o 0,4 procenta na 1535 bodů, index Nasdaq Composite si odepsal rovněž 0,4 procenta, a klesl tak na 2782 bodů.

Bank of America měla ve třetím čtvrtletí o 32 procent nižší zisk než před rokem, z části kvůli nutnosti odepsat klasifikované úvěry. Ztráty má rovněž z hypoték, což mezi analytiky vzbuzuje obavy, že krize na trhu bydlení v USA může mít negativní dopady na další sektory.

Začátkem týdne zveřejnila výsledky hospodaření i největší americká banka Citigroup. Její zisk se snížil o 57 procent, i když banka už předtím ztrátu avizovala. Vysoké ztráty mají i další banky.

"Je zde problém s finančními institucemi. Nikdo neví, jak velký bude rozsah škod, které způsobila úvěrová krize," řekl k situaci na trhu ředitel výzkumu ve finanční společnosti Asbury Research John Kosar.

Nepříznivě zapůsobila i statistika z trhu práce, která ukázala, že minulý týden v USA požádalo o podporu v nezaměstnanosti dalších asi 28.000 lidí. To je víc než se čekalo mezi analytiky a je to nejvýraznější týdenní nárůst od února tohoto roku. Tento vývoj ale zvyšuje pravděpodobnost, že centrální banka opět sníží základní úroky.

Základní sazba je nyní v USA na 4,75 procenta. Futures na úrokové sazby v současné době ukazují, že pravděpodobnost dalšího snížení sazeb ještě tento měsíc vzrostla na zhruba 70 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK