HN: Počet lidí v IT podle studie roste

19.10.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - V oboru výpočetní techniky pracuje v Česku 154.000 lidí a do roku 2011 má přibýt dalších 40.000 pracovních míst. Přesto má ČR problém s nedostatkem kvalitních specialistů. Podle zástupců českých firem totiž tuzemské univerzity opouští každoročně o polovinu absolventů méně, než trh potřebuje. Informují o tom Hospodářské noviny s odvoláním na nejnovější studii analytické společnosti IDC.

Nedostatek odborníků firmy řeší například zakládáním vlastní univerzity; podniky nové lidi hledají i mezi začínajícími vysokoškoláky. "Musíme změnit celý systém vzdělávání," uvedl viceprezident Microsoftu pro střední a východní Evropu Vahe Torossian s tím, že zatím spolupracují se 3,4 milionu učiteli informatiky ze 101 zemí.

Češi letos do rozvoje výpočetní techniky investují 93 miliard korun a firmy odvedou na daních 76 miliard Kč. V počítačovém oboru by do čtyř let mělo v Česku vzniknout přes 700 nových firem, poznamenává deník.

Investice do technologií se zřejmě vyplácí. "Řecko bylo ještě před dvaceti lety na stejné úrovni jako Irsko, a dnes má Irsko díky svému surfování na technologické vlně životní úroveň dvojnásobnou," cituje list Nenada Paceka, analytika Economist Inteligence Unit.

Deník dále podotýká, že na vývoj softwaru padne necelých 13 procent výdajů firem, ale vývojáři tvoří skoro půlku všech zaměstnanců v oboru. "A jejich počet poroste," uvedl Steve Frantzen z IDC. "V zemích bývalého východního bloku pracuje v branži 1,5 milionu lidí, do čtyř let jich přibude dalších 676.000," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK